Vrachtafhandelaars Schiphol voor 24 uur in staking
Foto: EPA

Werknemers van vrachtafhandelaar Aviapartner Cargo (APC) op de Nederlandse luchthaven Schiphol zijn dinsdagavond om 22 uur voor 24 uur in staking gegaan. Met de werkonderbreking willen ze een betere cao afdwingen, meldt de vakbond FNV Bondgenoten.

Aviapartner Cargo spande maandag in Utrecht nog een kort geding aan tegen de vakbond om een staking te voorkomen. Maar de rechter stelde het bedrijf in het ongelijk.

De werkonderbreking zal er mogelijk toe leiden dat vliegtuigen niet vertrekken, omdat ze geen lading hebben. Vliegtuigen die binnenkomen, zullen niet worden gelost. Passagiers zullen geen hinder ondervinden, want het betreft enkel vrachtvluchten, aldus de vakbond.

Vijftig tot 60 werknemers, de mensen van de nachtploeg, het werk hebben neergelegd. ‘Een handvol’ uitzendkrachten die al eerder waren ingeroosterd zijn wel aan het werk. Volgens FNV Bondgenoten zullen deze nacht 2 of 3 vliegtuigen niet worden in- of uitgeladen door de staking. Woensdag zal dat een veelvoud hiervan zijn.

De werknemers van APC eisen onder meer een loonsverhoging van drie procent en meer zeggenschap over hun roosters en verbetering van de positie van uitzendkrachten. Als er geen gehoor wordt gegeven aan de eisen kan de staking volgens de FNV nog eens met 24 uur worden verlengd.