Vals spelen maakt creatiever
Foto: jobat.be
Een beetje vals spelen kan leiden tot creatievere ideeën. Dat tonen wetenschappers van de Harvard University en de University of Southern California aan in recent onderzoek.

Wie creatief wil zijn, moet outside the box kunnen denken. En dat is niet makkelijk als je je aan de regels moet houden. Recent onderzoek van Francesca Gino (Harvard Business School) en Scott Wiltermuth (USC Marshall School of Business) wijst uit dat er een link bestaat tussen creativiteit, oneerlijkheid en het overtreden van regels.

In vijf experimenten gaven Gino en Wiltermuth meer dan 700 participanten de mogelijkheid om de cijfers van hun prestaties op verschillende taken, zoals een computerspel spelen waarmee hun wiskundig en logisch denken werd gemeten, te 'saboteren'. Daarnaast kregen de deelnemers ook een aantal creativiteitstests.

Wat bleek?

Meer deelnemers dan verwacht speelden vals. Zo vervalsten bijna zes op de tien participanten hun eigen prestatiescores. De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die hadden vals gespeeld door hun scores op de eerste taken te verhogen, ook een hoger niveau van creatief denken vertoonden in de daaropvolgende testen. Zo kwamen ze met creatievere ideeën voor problemen op de proppen.

>

>

>

>