Shoppen in São Paulo: Prada noch Zara
Foto: rr
'O shopping é a praia do Paulista', zegt men vaak al lachend in Brazilië. 'Het winkelcentrum is het strand van de Paulista.' Bij gebrek aan echte stranden in de stad doen de inwoners van São Paulo in een winkelcentrum dingen die men op de zeepromenade in het zonnetje doet: ijsje eten, rondslenteren, babbeltje slaan, glaasje wijn drinken.

Paulistanen zijn dol op hun malls. Hele families troepen er in het weekend samen. Ze vinden winkelen in een shoppingscenter veiliger dan op straat, kunnen er makkelijk de auto kwijt en vinden er alles onder één dak.

Je doet er boodschappen in de supermarkt, koopt een nieuwe jurk, regelt telefoon- en bankzaken, laat er je haar knippen en gaat langs voor een manicure. En intussen wordt je hond gewassen en geknipt in de pet shop. Na een hapje eten kan je een film meepikken in het gigantische cinemacomplex. Handig toch?

Om in een shoppingcentrum te gaan winkelen, moet je gemotiveerd zijn. Het Belgische scenario - ik spring op de fiets, rij even de stad in en kijk gezellig wat rond - is hier niet van toepassing. Als je geluk hebt, is er een metrostation in de buurt. De meeste Paulistanen nemen de wagen. De files en het aanschuiven om te parkeren nemen ze er graag bij. Slechts een enkeling gaat met de bus. De kans is groot dat die overvol zit en bestuurd wordt door een snelheidsduivel die het bustochtje doet lijken op een rit in de achtbaan. Is best lachen, voor een keertje. 

Ik kan mijn echtgenoot overtuigen om me een lift te geven naar het chique Shopping JK Iguatemi, onder het mom van ervaringen opdoen. Eigenlijk wil ik gewoon naar de Pradaboetiek. Naar het schijnt zouden ze er iconische vintagestuks hebben, misschien kan ik er wel eentje op de kop tikken. Mijn echtgenoot zet me af maar maakt zich snel uit de voeten. Hij heeft een hekel aan winkelcentra en komt er alleen in uiterste nood. Ik val in mijn uitgerafelde jeansshort en Havaianas uit de toon tussen de perfect gestylede vrouwen en hun echtgenoten in Ralph Lauren-polo. Maar als toerist kom je daar wel mee weg. Op naar Prada! 

Eerste tegenvaller. Alle stuks - geen vintage, alleen nieuwe collectie - zijn anderhalve keer duurder dan in België, door de hoge invoerrechten. Ik heb in mijn leven al belachelijk veel geld uitgegeven aan dingen die ik niet echt nodig had, maar meer betalen dan de gangbare prijs krijg ik niet over mijn hart. Zo gaan we niet beginnen.

Eens kijken bij Zara, waar ik in België geregeld iets vind. De keten wordt door Brazilianen beschouwd als überchic, en ook hier liggen de prijzen zo'n vijftien tot twintig procent hoger dan in België. In de rekken -  nieuwe collectie - zie ik dingen die ik in januari in België tijdens de solden zag. Het winterseizoen is hier begonnen. Zara verkoopt grotendeels de wintercollectie die in Europa verkrijgbaar was. Ik neem dus ook geen Zara mee naar huis.

En in de etalages van de commerciële Braziliaanse merken? Tijger-, zebra- en slangenprints en veel pailletten. Niet óf tijger óf zebra óf slang óf pailetten, maar alles door mekaar. Vaak zijn de kleren van polyester waarin je snel in gaat zweten. Niet mijn ding. Mijn voornemen is dan ook om minder te shoppen.

Ik kom voorlopig toe wat kleding betreft: ik heb zo'n 200 kilo meegesleurd tijdens mijn verhuis, en er staan nog een tiental dozen in België. Mocht ik toch koopkriebels krijgen (de kans is groot), ga ik op zoek naar vintagekoopjes en minder gekende labels. En ik neem me voor om te sparen voor een mooi, kwalitatief designerstuk van een Braziliaanse ontwerper.

Intussen breng ik mijn weekends wel door op een echt strand. Op twee uurtjes rijden - als er geen file is! - zit je al met je billen in het zand met een verse kokosnoot in de hand.

Kim De Craene-Bombonati werd verliefd op een Braziliaan, trouwde met hem en schippert daardoor al twee jaar tussen Antwerpen en het goed 9.700 kilometer verder gelegen Braziliaanse São Paulo. Een stad waar de Belgen binnen drie maand aan zet zijn met hun voetbalkunsten, maar Kim neemt ons met haar blog nu al mee in de lifestylewereld van Brazilië.