‘Bijna nergens nog dollars te krijgen’
Foto: rr
Gisteren had ik een afspraak met een journalist van de Britse krant The Times om hem in de stad rond te leiden en te helpen met bankieren, telefoongesprekken, ...

 

Hij moest een vrij groot bedrag in Amerikaanse dollars ontvangen via Moneygram. En dat bleek plots een groot probleem te zijn. We hebben een stuk of twaalf banken bezocht en het lukte nergens. In het beste geval konden we wel geld in onze Oekraïense munt afhalen. Maar in de huidige situatie is dat niet zo slim. De hryvnia is de laatste dagen flink gedevalueerd. Wie weet, misschien heeft hij morgen helemaal geen waarde meer?

Uiteindelijk gingen we naar de bank waar de vrouw van een vriend werkt en de mevrouw heeft ons duizend dollars gegeven, de rest moest toch in hryvnia.

Het eerste nieuws dat ik vandaag hoor, is dat PrivatBank gesloten is en haar klanten hun geld niet meer kunnen afhalen. Ook hun bankkaarten zijn geblokkeerd. Er staan lange rijen voor geldautomaten, mensen zijn gefrustreerd. En vooral is het niet duidelijk: wat nu?

Toch voelde ik vandaag voor het eerst de spanning van de laatste dagen een beetje zakken. Het is waarschijnlijk een natuurlijk beschermingsmechanisme. Na de onvermijdelijk gesprekken over politiek lukt het me toch een beetje over ‘Sir Gawain and the Green Knight’ te vertellen. Dat is eens iets anders!

Nu komen er plots toch inschrijvingen voor het taalkamp dat we al wilden afgelasten. Misschien wordt het inderdaad tijd dat we naar iets anders overschakelen. Of is het een illusie en is het nog te vroeg om te relaxen?

Nadya Lobkova (1974) studeerde kunstwetenschappen aan de universiteit van Gent. Ze doceert Engels en Russisch in Sevastopol.