‘Twee militairen op de Krim gedood’
Foto: Photo News
Op de Krim zijn volgens politie-informatie een Oekraïense militair en een lid van de pro-Russische zogenaamde zelfverdedigingsstrijdkrachten doodgeschoten.

Een sluipschutter heeft dinsdag vanuit een verlaten gebouw bij een Oekraïense militaire basis in Simferopol in verschillende richtingen gevuurd. Er zouden verder nog soldaten gewond zijn.

Het incident herinnert aan de massaprotesten in Kiev, toen zowel demonstranten als politiemensen vanuit verdekte posities aangevallen werden. 'Het is mogelijk een geplande provocatie, om de toestand te destabiliseren op de dag van de ondertekening van het Krim-verdrag', luidt het op de website van de Krim-politie.

'Een Oekraïense officier is omgekomen', citeerde het Russische persbureau Interfax een woordvoerder van het Oekraïense leger. 'Nu hebben we ons op de tweede verdieping opgesloten. Het hoofdkwartier is bezet en de commandant is opgepakt. Ze willen dat we onze wapens neerleggen, maar we zijn niet van plan ons over te geven.'

'De afgelopen dagen zijn de pogingen om gewapenderhand militaire basissen over te nemen vermenigvuldigd', zei Sergej Gajdoek, commandant van de Oekraïense marine, tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Oleksander Toertsjinov en premier Arseni Jatsenjoek. Hij zei niet wanneer die aanval is gebeurd, maar een BBC-journalist meldt dinsdagnamiddag dat Russische troepen de pers terugdringen op de basis waar de schietpartij zich voordeed.

Ook een AFP-fotograaf zag een tiental gewapende mannen een Oekraïense basis binnendringen, omcirkeld door pro-Russische troepen. Kort daarna werd er geschoten en kwamen twee ambulances ter plaatse.