De Russische president Vladimir Poetin heeft voor het Russische parlement gezegd dat het Oekraïense schiereiland Krim altijd een deel van Rusland is geweest. Hij haalde ook zwaar uit naar het Westen. Na de speech tekende hij het verdrag over de aansluiting van de Krim.

In zijn speech, die ruim vijftig minuten duurde en meermaals met applaus werd onderbroken, benadrukte de Russische president de historische en culturele banden tussen Rusland en de regio die door de Sovjetleider Chroesjtjov in 1954 aan Oekraïne is gegeven.

'De kwestie is van vitaal belang', zei Poetin. 'In de harten en hoofden van de mensen is de Krim altijd een onafscheidelijk deel van Rusland geweest, en dat is het nog altijd.'

'Lijn overschreden'

Poetin, die het parlement vroeg om de annexatie van de Krim te steunen, beschreef het schiereiland als een heilige plaats voor Rusland. Maar hij was ook mild voor de minderheden. Zo kondigde hij drie officiële talen op de Krim aan: Russisch, Oekraïens en Krim-Tataars. 'We willen geen opsplitsing van Oekraïne', zei de president ook nog. 

De westerse partners hebben volgens hem dan weer een lijn overschreden. Rusland ziet de westerse pogingen om Rusland angst aan te jagen met sancties als agressie en zal die sancties beantwoorden, klinkt het. 'Ze hebben zich op een onverantwoordelijke manier gedragen'.

Poetin hekelde ook het 'cynisme' van de westerse machten, die 'volgens het recht van de sterkste' gehandeld hebben en 'het internationaal recht negeren'. Poetin was ook opnieuw kritisch voor de Oekraïense interim-regering. Aan de andere kant dankte hij China voor zijn steun.

Verdrag ondertekend

Na het referendum van zondag heeft Rusland het schiereiland in de Zwarte Zee als soevereine en onafhankelijke staat erkend.  Samen met drie leiders van de Krim ondertekende Poetin ook het verdrag voor annexatie, waardoor de Krim en de stad Sevastopol de twee nieuwe leden van de Russische Federatie zijn. 

Het verdrag moet nog goedgekeurd worden door het parlement, maar dat wordt algemeen beschouwd als niet meer dan een formaliteit. 

De aansluiting gebeurt op vraag van de nieuwe regering in de Krim. Volgens de lokale overheid heeft 96,6 procent van de bevolking op de Krim ingestemd met aanhechting aan Rusland. De VS en de EU noemen de stemming illegaal en hebben sancties opgelegd.