De tv-hit van het jaar is geëindigd in tranen: na een slopende marathon in de rolstoel vielen eindwinnaar Tom Waes en een kapotgereden Koen Wauters elkaar in de armen. Koen was zo van de kaart dat hij wartaal uitsloeg

Voor één keer konden Koen Wauters (46) en Tom Waes (45) zich voorbereiden op een duel in hun programma Wauters vs. Waes: in de aflevering van vorige week had Koen zich geblesseerd aan de schouder en moest hij forfait geven voor de rolstoelmarathon.

Koen kreeg de tijd om te revalideren met topkinesist Lieven Maesschalck en er was ook ruimte om te trainen, een kans die de heren niet lieten liggen. Koen en Tom namen hun speciale rolstoelen zelfs mee op vakantie om zoveel mogelijk te wennen aan de rolstoelen.

Voor de rolstoelmarathon werden Koen en Tom begeleid door twee kampioenen: Koen door Claude Issorat, die voor Frankrijk zeven gouden medailles haalde op de Paralympische Spelen, Tom door Marieke Vervoort die in 2012 goud en zilver won op de Spelen.

Het parcours van de rolstoelmarathon was op Lanzarote uitgetekend door triatleet Marc Herremans, die twaalf jaar geleden op datzelfde eiland in een rolstoel belandde na een val met de fiets.

Voor Koen, die 4-3 voorsprong verdedigde, leek de dag slecht te beginnen: hij botste voor de start tegen de man die hem zou bevoorraden en liep een grote schaafwonde op aan de arm. De laatste acht kilometer van de race waren er te veel aan voor Koen: hij rolde uiteindelijk huilend over de streep waar hij werd opgewacht door Tom Waes. Die had er twee uur 46 minuten over gedaan, Koen drie uur 25. Koen was bij de finish zo leeg dat hij huilde en wartaal uitsloeg.

Tom Waes werd eindwinnaar met 4-5: de rolstoelmarathon telde voor twee punten. Bij de prijsuitreiking schopte Tom het tweede schavot weg en trok hij Koen op de hoogste trede.