Mark Cavendish heeft de voorlaatste etappe van Tirreno-Adriatico gewonnen. De Brit werd perfect gelanceerd door zijn ploegmakkers en finishte met meters voorsprong als eerste in de massasprint in de straten van Porto Sant'Elpidio. Ploegmakker Petacchi werd nog tweede, Peter Sagan derde. De sprinttrein van André Greipel werd ontregeld door een valpartij. Alberto Contador trekt met een voorsprong van 2 minuten op Quintana morgen naar de korte slottrijdrit en wordt zonder ongelukken eindwinnaar.

Nieuws, LIVE, kaarten en parcours op Sportwereld.be

De voorlaatste etappe in deze loodzware Tirreno werd een klassieke sprintersetappe. De klassieke lange vlucht werd gevormd door Steve Morabito (BMC), Jack Bauer (GRS), Cesare Benedetti (TNE) en Peter Kennaugh (SKY). De sprintersploegen hielden de boel perfect onder controle en grepen de vier in de laatste tien kilometer bij de lurven. 

Of toch: bijna alle sprintersploegen want Marcel Kittel moest er op de enige helling van dag af. Giant-Shimano probeerde de Duitse sprintbom nog terug naar het peloton te loodsen, maar Kittel zou nooit meer vooraan geraken. De spurt leek te gaan uitdraaien op een duel tussen Mark Cavendish en André Greipel, maar in de allerlaatste bocht ging de sprinttrein van Lotto-Belisol tegen het asfalt. Sacha Modolo was de boosdoener maar Marcel Sieberg lag erbij. Greipel zelf ontsnapte aan de valpartij maar was uitgeschakeld voor de sprint.

Daarin had Mark Cavendish plots vrij spel. Renshaw en vervolgens Petacchi lanceerden de Britse kopman perfect. De rest stond niet mee op de finishfoto. Petacchi eindigde zelfs nog tweede, voor Sagan. 'De sprinttrein was ongelofelijk snel. Spijtig dat het geen eerlijke strijd werd met Greipel, maar het zij zo', vertelde een blije Cavendish achteraf. Voor Cavendish is het de tweede overwinning van het seizoen. Hij won eerder ook een sprint in de Algarve. 

Morgen staat de traditionele slottijdrit in San Benedetto del Tronto (9,1km) op het programma. Leider Alberto Contador begint er met een bonus van meer dan twee minuten op eerste achtervolger Quintana. Zonder ongelukkgen schrijft hij dus de Tirreno op zijn naam.

Uitslag

1. Cavendish
2. Petacchi
3. Sagan
4. Demare
5. Hurel
6. Wagner
7.Sbaragli
8.Huzarski
9. Renshaw
10.Appollonio