De favoriete aandelen van Evan Bauman
Evan Bauman Foto: rr
Evan Bauman, portefeuillebeheerder van het Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund kiest voor bedrijven met langetermijnvooruitzichten. Beleggingen met een horizon van vijf tot tien jaar zijn geen uitzondering.

In onze beleggingsstrategie zoeken we bedrijven, die - ongeacht de huidige marktomstandigheden - innovatieve bedrijfsmodellen hebben en zichzelf kunnen financieren, een aanzienlijke vrije kasstroom genereren, de mogelijkheid hebben om te groeien in onzekere tijden en die hun balans opportunistisch kunnen aanwenden. Naar onze overtuiging kunnen bedrijven, die blijven innoveren en/of pricing power hebben, goed blijven presteren in de huidige omstandigheden. Bovendien hebben de bedrijven met een sterke balans kunnen profiteren van de lage rente voor activiteiten op het gebied van fusies en overnames.

We zijn beheerders met een zeer lange termijn visie. Doorgaans bezitten we bedrijven voor meer dan vijf tot tien jaar, met een zeer lage turnover benadering. Het is een high conviction-strategie, waarbij we nastreven om in portefeuille te houden, wat wij definiëren als bedrijfsmodellen die duurzame groei bieden. Hiermee bedoelen we bedrijven die de mogelijkheid hebben om winst en kasstromen te laten groeien, niet voor een of twee kwartalen, maar in de praktijk gedurende vele jaren, dankzij innovatie en baanbrekende technologieën .

Onze topposities in portefeuille zijn een goed voorbeeld van het soort bedrijf dat we willen bezitten.

1 Biogen Idec Inc., is een biotechnologisch bedrijf in de gezondheidssector, dat therapieën ontwikkelt op het gebied van oncologie, neurologie en immunologie. De aandelen blijven goed presteren dankzij sterke verkoopcijfers van een onlangs gelanceerd oraal MS medicijn, Tecfidera. Daarnaast profiteert het bedrijf van een gunstige beslissing van de EU, die het in staat stelt om Tecfidera daar te verkopen met exclusief patent voor 10 jaar.

2 Forest Laboratories Inc., ook in de gezondheidssector, ontwikkelt en produceert een scala aan geneesmiddelen, waaronder Namenda, ter behandeling van de ziekte van Alzheimer. Aandelen stegen in het vierde kwartaal nadat een bestuurslid werd benoemd als nieuwe CEO en een groeistrategie werd gepresenteerd naast een ambitieus kostenbeheersingsprogramma.   

3 Comcast Corp., in de sector consumentproducten, biedt consumenten diensten en producten in entertainment, informatie en communicatie, zoals kabeltelevisie-systemen, internet en telefonie, en samenwerkende rtv-stations. Het bedrijf levert een gestage groei van de winst en kasstromen, die de verwachtingen op Wall Street overtroffen.

4 Seagate Technology PLC, in de IT-sector, produceert een scala aan harde schijf-producten voor gebruik in spelcomputers, pc's en elektronische apparaten, zoals digitale videorecorders, draagbare externe opslag- en digitale mediasystemen, en het biedt dataopslagdiensten voor het midden en kleinbedrijf. Aandelen stegen in het vierde kwartaal, omdat het bedrijf een deelneming in het eigen bedrijf van Samsung teruggekocht, wat een aanzienlijke reductie betekent van het aantal uitstaande aandelen Seagate. De kasstroom van het bedrijf blijft uitstekend.             

5 SanDisk Corp., een andere deelneming in de IT-sector, produceert flash data geheugenproducten, die worden gebruikt in consumentenelektronica, en vaste harde schijven voor gebruik in computertoepassingen. De winstgroei van het bedrijf overtrof opnieuw de verwachtingen, dit jaar heeft SanDisk een aanzienlijke hoeveelheid eigen aandelen ingekocht.