In een Portugese gevangenis zijn de beddenlakens van de cipiers sinds de opening van de instelling twaalf jaar geleden nog nooit gewassen. Volgens de Jornal de Notícias van maandag is het beddenlinnen van de gevangenen voor het laatst twee jaar geleden gereinigd. ‘We leven in een walgelijke varkensstal’, zegt een van de bewakers.

Enkele ambtenaren overnachten in slaapzakken omdat ze schrik hebben een infectieziekte op te lopen. Bijna alle wasmachines van de gevangenis in Belas, ten noorden van Lissabon, zijn al lang defect. De werkplunjes van de gedetineerden zijn al twee maanden niet meer gewassen. Een artsenvereniging waarschuwde dat de vuile lakens een broeihaard van infecties kunnen bevatten.

Het gevangenisbestuur reageerde op de berichtgeving van Jornal de Notícias met de aankondiging dat de beddenlakens van de cipiers nu in andere strafinstellingen gewassen worden. ‘Bovendien werd een nieuwe wasmachine besteld.’

In de gevangenis in Belas zitten verschillende bekende Portugezen opgesloten. Onder andere de gewezen voorzitter van de voetbalclub Benfica Lissabon, João Vale e Azevedo, en de vroegere televisiepresentator Carlos Cruz zitten er hun straf uit.