Rusland erkent Krim als onafhankelijke staat
Foto: REUTERS

Na het omstreden Krim-referendum heeft Rusland het schiereiland in de Zwarte Zee als soevereine en onafhankelijke staat erkend. President Vladimir Poetin heeft een overeenkomstig decreet ondertekend. Dat heeft het Kremlin maandagavond in Moskou volgens het persagentschap Interfax meegedeeld.

Poetin oordeelde dat de "meerderheid van de Krimbevolking in een referendum op 16 maart 2014 dat verlangen heeft getoond". Het decreet is door de ondertekening onmiddellijk van kracht. Het tot Oekraïne behorende schiereiland zal na een internationale bekritiseerde volksraadpleging bijtreden tot de Russische Federatie. Poetin zal hierover dinsdag in de beide kamers van het parlement een verklaring afleggen.

Maandagmiddag riep het parlement op de Krim unaniem de onafhankelijkheid uit van het schiereiland en vroeg het zijn aanhechting bij Rusland aan. De beslissing volgt op het referendum van gisteren, waarbij volgens de lokale overheid 96,6 procent van de bevolking op de Krim heeft ingestemd met aanhechting aan Rusland.

Intussen heeft het Oekraïense parlement een gedeeltelijke mobilisatie goedgekeurd van 40.000 reservisten, als antwoord op wat het een oorlogstijdsituatie noemt.

Ook de VS en de EU zeggen dat de stemming illegaal is. Rusland is bereid om in een internationale steungroep te werken met het Westen en de Oekraïense interim-regering. Maar daarvoor moet Oekraïne eerst de afscheiding van de Krim erkennen en een grondwet aannemen die het land federaliseert.