Resultaten Thrombogenics stellen teleur
Foto: put

Thrombogenics heeft in de tweede helft van vorig jaar 10,1 miljoen euro inkomsten geboekt, wat lager is dan de 15,3 miljoen die analisten hadden verwacht. Dat berekende het financiële persagentschap Bloomberg.

Eind vorige maand bleek al dat de verkoop van het oogmedicijn Jetrea in de VS niet liep zoals verwacht, het Leuvense bedrijf liet toen verstaan dat het “alle strategische opties openhield” waaronder dus ook een mogelijke verkoop van de onderneming.

Momenteel zijn er slechts 7.000 patiënten die in de VS het oogmedicijn gebruiken, terwijl Thrombogenics nog steeds een potentieel ziet van 250.000 patiënten. De omzet van Jetrea in de VS kwam in 2013 uit op slechts 20,2 miljoen euro, waarvan amper 7,7 miljoen euro in de tweede jaarhelft.

Buiten de VS werkt Thrombogenics samen met partner Alcon voor de verkoop van Jetrea. Het Leuvense bedrijf ontvangt daarvoor royalties, voor een bedrag van zo’n 1 miljoen euro in 2013. Ook dat lag onder de verwachtingen.

De totale omzet van Thrombogenics klokte af op 112,8 miljoen euro, waarvan 90 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen door Alcon. Door de hogere kosten voor R&D en verkoop, kwam de jaarwinst lager uit dan in 2012, op 26,4 miljoen euro.