Spaanse recessie nekt Ronde van Madrid
Wereldkampioen Rui Costa is de bekendste naam op de erelijst in Madrid Foto: Photo News

De Ronde van Madrid (cat. 1.1) zal dit jaar niet doorgaan. Dal meldden de organisatoren maandag. De 28e editie van de wedstrijd had zaterdag 10 maart moeten plaatsvinden, maar de organisatie krijgt het budget niet rond.

De organiserende Madrileense Wielerfederatie vindt niet genoeg sponsors meer en zoekt de oorzaak daarvoor bij de Spaanse recessie, de ergste in 50 jaar tijd. Diezelfde economische crisis zorgde er al voor dat de ronde in 2008 van vijf tot drie etappes herleid werd en in 2012 van drie tot twee, om in 2013 uiteindelijk een eendagskoers te worden.

Wereldkampioen Rui Costa is de bekendste naam op de erelijst. De Portugees won in 2011. Vorig jaar ging de Spanjaard Javier Moreno met de bloemen aan de haal.

De Ronde van Madrid is het jongste slachtoffer in een rist van Spaanse races die het voorbije decennium afgelast werden. Onder meer de Ronde van Valencia, de Ronde van Aragon, de Ronde van Galicië, de Subida a Montjuic en de Semana Catalana verdwenen van de kalender. Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat ook de GP Miguel Indurain (1.1), niet zou doorgaan, maar die wedstrijd kon dankzij de inbreng van een privésponsor in extremis toch nog gered worden.

‘We hopen dat ook wij onze wedstrijd in de toekomst nog kunnen organiseren’, aldus organisator Fernandez Alba. ‘Als de gevolgen van de recessie wat afgenomen zijn, moet dat mogelijk zijn. We zeggen dus geen vaarwel, maar wel tot ziens.’