De dertien personen die eind februari aangehouden werden in drie gerechtelijke onderzoeken naar het ronselen van Syrië-strijders blijven in de cel. Dat besliste de Brusselse raadkamer maandag, meldt het federaal parket.

Bij de dertien zitten mensen die ervan verdacht worden dat ze jongeren ronselden, jongemannen die naar Syrië zouden vertrokken zijn of op het punt zouden gestaan hebben om te vertrekken, als mensen van wie vermoed wordt dat ze logistieke en financiële steun leverden.

Volgens het federaal parket zouden de verdachten tussen 2012 en begin 2014 jongeren gerekruteerd hebben om te gaan strijden in de Syrische burgeroorlog, of jongeren die naar Syrië wilden vertrekken hulp geboden hebben. De twee Brusselse broers Othman en Mohamed A. zouden de spilfiguren zijn van één van de drie zaken. De twee zouden onder meer jongeren die naar Syrië wilden vertrekken met de wagen naar Düsseldorf gebracht hebben, waar ze het vliegtuig konden nemen naar Turkije. De twee zouden ook logistieke en financiële steun geleverd hebben.

Ook hun schoonbroer Elias K, die een islamitische boekhandel uitbaat, zou een belangrijke rol gespeeld hebben door jongeren tijdens weekends aan de Belgische kust fysieke training te geven. Die man werd ook opgepakt in de zaak, maar weer vrijgelaten onder voorwaarden.

De verschillende verdachten zijn van jonge tot zeer jonge leeftijd. Zo zijn er enkele studenten van de Université Libre de Bruxelles (ULB) bij, maar ook een 25-jarige leraar aan een Brusselse technische school. De verschillende verdachten in de zaak rond de broers A. zouden allemaal uit dezelfde Brusselse buurt komen en elkaar goed kennen. Hun advocaten betwisten met klem dat ze deel uitmaken van een terreurorganisatie.