Léonardo Visconti veroordeeld tot 25 jaar cel voor moord op echtgenote
Foto: Sven Dillen
De jury van het assisenhof in Luik heeft Léonardo Visconti maandag veroordeeld tot 25 jaar cel voor de moord op zijn echtgenote Maria Nulens.

Léonardo Visconti sloeg Marina Nulens op 20 november 2011 en wurgde haar in hun woning in Koninksem. Het slachtoffer, een leerkracht van 51 jaar, was voorzitter van de vrouwenafdeling van Open Vld in Tongeren.

'Onweerstaanbare drang'

Visconti verklaarde tijdens het proces dat hij zich niet meer alles herinnerde van het moment waarop hij zijn echtgenote doodde. Zijn advocaten, meesters Fabribeckers en Partoens, pleitten dan ook dat hun cliënt de feiten pleegde omdat hij gedreven werd door een onweerstaanbare dwang en vroegen daarom de vrijspraak.

De jury ging echter niet in op die vraag. De leden van de jury haalden aan dat Visconti zich wel nog elementen van de bewuste avond herinnerde, zoals het feit dat zijn vrouw weigerde om intieme relaties met hem te hebben. Ze benadrukten bovendien dat uit de forensische verslagen blijkt dat Maria veel harder geslagen werd dan dat Visconti verklaarde.

De jury hield eveneens rekening met de voorbedachtheid van de feiten en stelde dat de beschuldigde halsbanden had gebruikt die hij voor de moord had verzameld. Hij had voor de feiten ook al aan verschillende personen verklaard dat hij zijn vrouw zou vermoorden als zij hem zou verlaten.

'Hij heeft geen emoties getoond'

Tijdens haar slotpleidooi verklaarde advocaat-generaal Lejeune dat ze twijfelde over de oprechtheid van de spijt die Visconti tijdens het proces betuigde. 'Visconti heeft zich tijdens zijn proces niet blootgegeven. Hij heeft geen emoties getoond ten opzichte van de familie van Marina Nulens en heeft enkel maar uitgedrukt dat hij spijt heeft vanwege zijn eigen lot', klonk het.

Volgens het openbaar ministerie zijn er weinig verzachtende omstandigheden waarmee rekening gehouden moet worden. Lejeune vorderde daarom 25 jaar, een straf die bevestigd werd door de jury.