NAVO: ‘Referendum ondermijnt politieke oplossing’
(archieffoto) Foto: EPA

De NAVO dringt er bij Rusland op aan ‘de Krim niet te annexeren’. De organisatie weigert de uitkomst van het ‘illegale’ referendum op de Krim te erkennen. Dat staat in een persbericht van de NAVO.

‘Het referendum schendt zowel de Oekraïnse grondwet als het internationaal recht’, klinkt het. ‘Bovendien heeft het plaatsgevonden in onacceptabele omstandigheden’. Volgens de NAVO ondermijnt het ‘zogenaamde’ referendum de inspanningen om een politieke oplossing te vinden voor ‘de crisis in Oekraïne’.

De organisatie roept Rusland dan ook op tot ‘een de-escalatie van de situatie’ en tot ‘een terugkeer naar de weg van de dialoog’. Daarbij hoort volgens de NAVO een directe dialoog met de interim-regering in Kiev, iets wat Moskou tot op heden weigert.

Tot slot sprak de NAVO nogmaals haar steun uit voor ‘de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, en voor het principe van de onschendbaarheid van ‘s lands internationaal erkende grenzen’.

Wie het referendum wel verwelkomde, is oud-Sovjetleider en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Michail Gorbatsjov. Volgens het Russische persagentschap Interfax zei Gorbatsjov dat ‘de beslissing van de inwoners van de Krim om een fout in het verleden (namelijk de overdracht van de Krim aan Oekraïne, nvdr.) recht te zetten, toegejuicht moet worden’. Hij bekritiseerde de sancties die de EU en de VS treffen tegen Rusland.