Onderzoekers roepen VN op tot onmiddellijke vervolging Noord-Korea
Sonja Biserko Foto: REUTERS

Onafhankelijke onderzoekers hebben de Verenigde Naties opgeroepen tot strafrechtelijke vervolging van Noord-Korea wegens misdaden tegen de menselijkheid.

De partij- en staatsleiding onder Kim Jong Un is rechtstreeks voor misdaden als systematische folterpraktijken en massale moordpartijen verantwoordelijk, verklaarde het hoofd van de door VN opgerichte commissie voor Noord-Korea, Michael Kirby, maandag voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève.

Na de nazi-terreur heeft de wereld ooit gezegd “dit nooit meer”. Ook daarom mag de internationale gemeenschap wegens de misdaden in Noord-Korea niet langer onverschillg blijven, zei Kirby. Hij is van mening dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag moet belast worden met een onderzoek tegen het Noord-Koreaanse bestuur.

Dat de Mensenrechtenraad een resolutie met een overeenkomstige vordering aan de VN-Veiligheidsraad zal beslissen, achten diplomaten als weinig waarschijnlijk. Die vordering werd tot nog toe door de VN-vetomacht China en een resem Afrikaanse landen, die het Strafhof niet erkennen, afgewezen.

Kirby presenteerde aan de 47 lidstaten van de Mensenrechtenraad -waaronder België- het omvangrijke rapport van zijn onderzoekscommissie. Daarin luidt het dat Noord-Korea een totalitaire staat is, waarin oppositieleden systematisch vermoord of als werkslaven misbruikt, gefolterd, onderdrukt en uitgehongerd worden. Het regime heeft daartoe strafkampen opgericht waarin momenteel rond de 120.000 gevangenen zitten.