Maleisië onderzoekt zelfmoordpiste
Foto: afp

In de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines wordt een mogelijke zelfmoord van de piloot of de co-piloot niet uitgesloten door de onderzoekers. Dat heeft een hooggeplaatste Maleisische bron maandag gezegd.

Ondertussen heeft China de druk op Maleisië verhoogd om meer details over de Maleisische zoekoperatie openbaar te maken. De Maleisische autoriteiten willen dan weer dat China nogmaals de achtergrond van de Chinese passagiers op het verdwenen vliegtuig controleert.

De Maleisische minister van Transport, Hishammuddin Hussein, bevestigde maandag dat de zelfmoordpiste wordt onderzocht. Maar hij weigerde om hierover meer informatie te verstrekken.

Maandag geraakte ook bekend dat de Chinese premier Li Keqiang zijn Maleisische collega Najib Razak telefonisch onder druk heeft gezet om meer details over de zoektocht bekend te maken. Volgens het Chinese staatspersagentschap Xinhua faalde de Maleisische autoriteiten in het verlenen van transparante informatie en maken ze een knoeiboel van de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig.

Maleisië van zijn kant wil dat China ook meer inspanningen doet in de zoektocht. Zo eiste Hishammuddin Hussein van de Chinese inlichtingendienst en de overheid om de achtergrond van de Chinese passagiers nogmaals te controleren, om er zeker van te zijn dat ze geen belangrijke details over het hoofd hebben gezien. Volgens Malaysia Airlines zaten er 154 Chinese en Taiwanese passagiers op het vliegtuig.

Malaysia Airlines maakte ook bekend dat er geen enkel bewijs werd gevonden van telefonisch contact tussen passagiers en het thuisfront. “Tot nu toe hebben we geen enkel bewijs gekregen van de telecomoperatoren dat er telefoonnummers contact hebben gezocht”, zei CEO van Malaysia Airlines Ahmad Jauhari Yahya. “We blijven zoeken. Er zijn nog miljoenen data moeten worden onderzocht.”