Electrabel start eigen onderzoek naar te dure energie
Foto: BELGA

Het auditcomité van Electrabel Customer Solutions (ECS) gaat de volgende weken een onderzoek voeren naar de bevoorradingscontracten van elektriciteit en aardgas bij het Belgische energiebedrijf. Aanleiding is een rapport van energieregulator Creg, waaruit blijkt dat het Franse moederbedrijf GDF Suez van 2010 tot 2014 te hoge tarieven heeft aangerekend.

Dat is maandag beslist op de raad van bestuur van ECS. In afwachting van het resultaat van dat onderzoek, is de jaarrekening voor 2013 en het budget voor 2014 nog niet goedgekeurd.

Uit het rapport, dat vorige maand uitlekte in De Tijd, blijkt dat GDF Suez zijn Belgische dochter Electrabel in 2012 minstens een half miljard euro te veel zou hebben aangerekend. Zowel de Belgische fiscus als de gemeenten -die normaal een dividend ontvangen- waren hiervan de dupe.

De bestuurders van de gemeenten, vertegenwoordigd in de koepel Intermixt, trokken meteen aan de alarmbel. Op de vorige raad van bestuur weigerden ze al de rekeningen goed te keuren tot er meer duidelijkheid kwam. Zowel ECS als GDF Suez vroegen ook het vertrouwelijk rapport op van de CREG. Maandag luidt het dat Electrabel intussen delen van het rapport heeft ontvangen die haar aanbelangen, ECS heeft het rapport opgevraagd maar nog niet ontvangen.

Het is niet duidelijk wanneer het onderzoek naar de bevoorradingscontracten moet worden afgerond, ECS wilde maandag geen termijn noemen. Het auditcomité van ECS zal bij het onderzoek worden bijgestaan door een gespecialiseerde externe consultant.