Vlaanderen en Nederland gastland op Frankfurter Buchmesse 2016
Foto: BELGA

Vlaanderen en Nederland zijn in 2016 samen gastland op de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en haar Nederlandse collega Jet Bussemaker hebben daarvoor maandag het contract ondertekend met Juergen Boos, directeur van de Buchmesse.

Vlaanderen en Nederland hadden al langer plannen om nog eens gastland te zijn op de Buchmesse. Die internationale boekenbeurs is met 7.300 deelnemende exhibitors, 9.000 journalisten en jaarlijks 275.000 bezoekers de grootste en belangrijkste boekenbeurs ter wereld.

Mulisch & Nooteboom

Het is ook niet de eerste keer dat de Vlaamse en Nederlandse boekenwereld in de etalge staan op de Buchmesse. Zo vormden de de Lage Landen in 1993 al gezamenlijk het ‘Schwerpunkt’ van de Buchmesse. Toen betekende de deelname een impuls voor de Vlaams-Nederlandse letterenwereld en opende het bijvoorbeeld bijkomende internationale deuren voor auteurs als Harry Mulish en Cees Nooteboom. De Nederlandse minister Bussemaker hoopt dat in 2016 een vervolg kan komen op dat succesverhaal.

Maar net als de tijden is ook het boekenvak sinds 1993 veranderd. ‘In 1993 ging het nog om print, print, print. Nu is er meer oog voor moderne technologieën, media-convergenties, games, onderwijs, enzovoort’, zegt Buchmesse-directeur Boose.

Brede aanpak

Vlaanderen en Nederland kiezen ook bewust voor een bredere aanpak. Zo draait niet alles om boeken maar is er ook aandacht voor onder meer theater, dans en muziek.

‘We hebben al samen het EK Voetbal georganiseerd, laten we nu iets maken van het WK boeken’, aldus Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege.

Vlaanderen en Nederland maken samen 6 miljoen euro vrij voor het project. Het grootste deel daarvan komt van de Vlaamse en Nederlandse overheid (elk 2,4 miljoen euro) aangevuld met private middelen.