‘Copiloot sprak laatste woorden uit cockpit’
Foto: REUTERS

De luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines vermoedt dat de copiloot van haar vermiste vliegtuig de laatst ontvangen woorden uitsprak. Intussen spitst de zoekactie zich toe op twee corridors.

‘De eerste onderzoeken tonen aan dat de copiloot aan het woord was’, zei Malaysia Airlines-ceo Ahmad Jauhari Yahya tijdens een persconferentie. Die woorden, ‘alles oké, goede nacht’, werden uitgesproken nadat iemand in de cockpit moedwillig het Acars-communicatiesysteem had afgesloten.

Veertien minuten nadien werd ook de transponder, die informatie over de positie van het vliegtuig doorstuurt, gedeactiveerd. Vervolgens verdween het van de burgerradars.

De zoekactie breidt intussen nog verder uit. Zesentwintig landen zijn betrokken. Zo stuurt Frankrijk drie gespecialiseerde onderzoekers, die mee het onderzoek voerden naar de vermiste vlucht van Air France van Rio de Janeiro naar Parijs.

De focus van de zoekactie wordt ook verlegd naar de ‘zuidelijke corridor’. Maleisië stuurt schepen en vliegtuigen naar dat gebied, van Indonesië tot de zuidelijke Indische Oceaan. Australië neemt de leiding over van de zoek- en reddingsoperaties in de Indische Oceaan. Het vliegtuig verdween intussen al meer dan een week geleden met 239 mensen aan boord.

De politie spit de achtergrond van passagiers en boordpersoneel uit. De onderzoekers geloven dat de verdwijning van het vliegtuig een ‘doelbewuste’ handeling was. Volgens een politiebron hebben de politieke overtuigingen van piloot Zaharie Ahmad Shah niets te maken met de verdwijning. Zaharie is lid van de oppositiepartij waarvan de leider een paar uren voor het vliegtuig verdween voor sodomie is veroordeeld.