‘Niemand wil echte mensen op cover van Vogue’
Foto: Vogue

Alexandra Shulman, de hoofdredactrice van de Britse Vogue, is de discussie rond dunne modellen beu, zo vertelde ze tijdens een radiointerview. ‘Niemand wil echte mensen zien op de cover van Vogue, daarvoor kijk je maar in de spiegel.’

Vogue is volgens mij een magazine over fantasie en dromen, zodat mensen kunnen ontsnappen aan het echte leven. Mensen willen geen magazine zoals Vogue kopen om te zien wat ze ook in de spiegel kunnen zien. Want dat is gratis’, meent Alexandra Shulman, sinds 1992 hoofdredactrice van de Britse Vogue, toen ze door zangeres Lily Allen werd geïnterviewd.

Shulman heeft na al die jaren in het vak dan wel een grondige hekel gekregen aan de voortdurende discussie over de dunne modellen, maar ziet het als een deel van de job. ‘Ons magazine doet het goed, dus er zijn duidelijk genoeg mensen die er geen probleem mee hebben’, klinkt het.

Al herhaalt de hoofdredactrice -die zelf ook geen modellenfiguur heeft en op haar tiende op dieet moest van haar moeder - meteen haar oude standpunt dat ontwerpers best wat grotere snits mogen knippen en geen extreem magere modellen moeten gebruiken op de catwalk. Zelf ijverde ze in 2012 ook om te dunne modellen van de magazinecovers te weren.

Dun of niet, het maakt wel uit wie of wat je op de cover plaats, zo merk je ook aan de verkoopcijfers. ‘De covers die ik zelf vaak het leukst vind, zijn meestal de wat creatievere, maar die verkopen niet zo goed’, aldus Shulman, die deze maand televisiekok Nigella Lawson op de cover plaatste. Wat dan wel werkt? ‘Een conventionele schoonheid, liefst lachend en in een mooie jurk, als de meest perfecte girl next door.’

In het verleden is al meermaals gebleken dat een populaire actrice of zangeres het beter doet dan een topmodel. Uit cijfers van de Amerikaanse Vogue bleek zo dat Beyoncé vorig jaar moeiteloos duizenden nummers meer verkocht dan de exemplaren waarop Michelle Obama en Oprah Winfrey de koper toelachten. En dood of niet, Audrey Hepburn verkocht ruim 100.000 exemplaren meer dan Taylor Swift.