Holebi’s geweerd van St Patrick’s Day-parade New York: Guinness schrapt sponsoring
Een van de eerste parades Saint Patrick’s Day in het Amerikaanse Massachusetts Foto: EPA

Guinness heeft besloten om te stoppen als één van de hoofdsponsors van de New Yorkse St Patrick’s Day-parade. Oorzaak is de weigering van de organisatie om holebi-organisaties toe te laten. De burgmeesters van New York en Boston besloten eerder om dezelfde reden niet deel te nemen aan de parades in hun steden.

‘Guinness heeft diversiteit altijd gepromoot en streeft gelijkheid voor iedereen na’, stelt de Ierse brouwerij in een reactie. ‘We hoopten dat het beleid van uitsluiting dit jaar kon aangepast worden. Dat blijkt echter niet het geval en daarom heeft Guinness besloten niet langer deel te nemen aan de organisatie. We blijven wel verder werken met leidende figuren binnen de gemeenschap om ervoor te zorgen dat parades in de toekomst voor iedereen toegankelijk zijn.’

De organisatoren voelen de druk zo nog verder oplopen. Eind vorige week had ook een een andere biersponsor al laten weten af te zullen haken. Ook Bill de Blasio, burgemeester van New York, had eerder al aangekondigd niet op te zullen stappen in de parade omdat homo’s en lesbiennes niet deel kunnen nemen.

Ook Marty Walsh, burgemeester van Boston, nam niet deel aan de plaatselijke St Patrick’s Day-parade, nadat hij de organisatie er in gesprekken niet van kon overtuigen de holebi-organisatie MassEquality toe te laten.

‘Onze stad is gevormd door het gevecht tegen onderdrukking’, verklaarde Walsh, nota bene zelf van Ierse afkomst. ‘Als burgemeester moet ik ervoor zorgen dat alle inwoners vrij kunnen deelnemen aan het publieke leven. Spijtig genoeg is er dit jaar geen akkoord gevonden tussen de verschillende partijen om dat mogelijk te maken.'