Eerste gedetineerden aangekomen in gevangenis Beveren
Foto: Sebastien Van Malleghem

In de nieuwe gevangenis ‘Poort van Beveren’ zijn eerste gedetineerden aangekomen. Dat is vernomen bij het Gevangeniswezen. De gevangenis kwam onlangs uitgebreid in het nieuws omdat een groep vrijwilligers, waaronder ook enkele journalisten, een weekend lang werd opgesloten bij wijze van test.

Maandag zal een tiental gedetineerden een plaats krijgen. De komende weken wordt dat aantal systematisch uitgebreid, om rond de zomervakantie aan de maximumcapaciteit van ruim 300 gedetineerden te geraken. Maandag startten ruim 160 tot 165 medewerkers aan hun eerste werkdag, binnenkort zullen er dat 220 zijn.

Stapsgewijs

Algemeen secretaris ACOD Justitie Gino Hoppe vindt het een goede zaak dat er stapsgewijs geopend wordt. ‘Het werd hoog tijd dat de gevangenis opengaat en dan niet via een spelletje’, klinkt het, verwijzende naar de test van twee weken geleden waarbij honderd vrijwilligers zich lieten opsluiten. ‘Als de gevangenis op een gestructureerde manier opengaat, dan kan de realiteit veel beter ingeschat worden.’

Wat mogelijke mankementen betreft, heeft Hoppe geen signalen ontvangen over problemen die de veiligheid van het personeel in het gevaar kunnen brengen.

De nieuwe gevangenis in Beveren werd ontworpen, gebouwd, gefinancierd en onderhouden door het consortium BAM PPP. De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer en zal gedurende 25 jaar een beschikbaarheidsvergoeding betalen aan het consortium. Daarna neemt zij de gevangenis kosteloos over.