Voor het hof van assisen van Luik start woensdagnamiddag het proces van Raphaël Wargnies. De 36-jarige man uit Malmedy wordt beschuldigd van moord met homofoob karakter op de 61-jarige Luikenaar Jacques Kotnik op 25 juli 2012. Het is de eerste assisenzaak waarin wordt gebruikgemaakt van de wet die homofobie als verzwarende omstandigheid toelaat.

Kotnik werd in de nacht van 24 op 25 juli 2012, rond 2 uur ‘s nachts, met minstens zes hamerslagen om het leven gebracht in het Luikse Avroypark.

‘Wreken op homoseksuele mensen’

Wargnies heeft de feiten bekend. Hij verklaarde dat hij zich wilde wreken op homoseksuele mensen door een van hen aan te vallen, nadat hij in juni 2011 het slachtoffer zou zijn geweest van een verkrachting door een homoseksueel. Nadat Kotnik in het Avroypark seksuele avances had gemaakt, haalde hij zijn hamer boven. Hij sloeg er de zestiger meermaals mee op het hoofd.

Wargnies wordt beschuldigd van moord met homofobie als verzwarende omstandigheid. Onder anderen het Interfederaal Gelijkekansencentrum (het vroegere Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding) stelde zich burgerlijke partij.

Woensdag wordt de jury samengesteld. De debatten worden op maandag 24 maart opgestart.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in