Jelena Peeters eerste Belgische schaatsster op WK allround in 40 jaar
Jelena Peeters Foto: Photo News

Voor het eerst in veertig jaar doet komend weekend een Belgische mee aan de wereldtitelstrijd allround schaatsen. In 1974 figureerde Linda Rombouts op de openluchtbaan van Heerenveen. Ze werd 26e en was de eerste Belgische rijdster op een WK allround, een evenement waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1936.

De tweede Belgische is Jelena Peeters en dat is een beetje bijzonder. Peeters debuteerde op 28-jarige leeftijd op het hoogste niveau. Het WK allround is de meerkamp voor veelzijdigen. En dat die debutante is afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen is toch wel bijzonder.

In het thans overdekte Thialfstadion, dat met 10.000 schaatsgekke Nederlanders en een enkele Belg, bomvol zal zijn, gaat het om de snelheid niet om de kunst. Voor dat snelschaatsen heeft Peeters zich het seizoen al fulltime ingezet. Het leverde haar bij de Olympische Spelen in Sotsji de twaalfde plaats op de 3000m op en de twintigste plek op de 1500.

In tegenstelling tot veel andere schaatsers was het bij Peeters na het topevenement in Rusland niet gedaan met snelheid. ‘De Spelen hebben mij juist geïnspireerd om verder te gaan. Ik heb erg veel zin in die laatste wedstrijd’. Mogelijk speelt het geringe aantal jaren dat Peeters schaatst daarbij een rol. Ze skeelerde en fietste, tot ze vier jaar geleden het ijs en de ijzers ontdekte.

De laatste week voorbereiding op het WK allround, waarvoor de Nederlandse titelhoudster Ireen Wüst huizenhoog favoriete is, zal op het ijs van Heerenveen plaatsvinden. ‘Dat is te danken aan mijn buurman’, zegt Peeters. Ze wijst op de tribune van Thialf naar Matthieu Vermeulen, de secretaris van de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF), die haar dit seizoen heeft vrijgesteld en ook de kosten voor trainer Margo van Dijk betaalt. Aan het erepodium hoeft Peeters niet te denken. Ze was al dolblij met de starptlaats die haar in de schoot werd geworpen nadat de Tsjechische Martina Sablikova met een blessure afzegde.