Beurzen opgelucht na referendum
In Rusland ging de beursindex Micex zo’n drie procent hoger Foto: REUTERS

Het referendum op de Krim en de sancties vanwege de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen Russische functionarissen, hebben maandag niet voor onrust op de financiële markten gezorgd, integendeel. De beurzen in Europa gingen flink hoger en ook Wall Street opende met winst. Beleggers zijn blijkbaar opgelucht dat het niet tot een escalatie in de regio is gekomen.

De meeste beurzen gingen na de middag meer dan 1 procent hoger. In Brussel liep de winst aan het einde van de handelsdag op tot 1,27 procent. In Moskou won de beurs zelfs 3,9 procent.

De Bel20 sloot af op 3.038,89 punten. Zowat alle aandelen boekten winst. Ackermans & Van Haaren klimt na een koopadvies van ING ruim vijf procent. Ook KBC gaat stevig hoger, met een winst van ruim 3,5 procent. Delta Lloyd staat als enige bijna een procent lager.

“We gaan over tot de orde van de dag. De laatste paar dagen zijn de beurzen door de onzekerheid rond de Krim behoorlijk achteruit gegaan. Het referendum is nu voorbij en we kunnen weer vooruitkijken. Ook maken de sancties weinig indruk”, zei analist Sijmen Plomp van Ambassador Investments.

Ook de olieprijs ging maandag naar beneden. Voor een vat Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee, werd maandag op de termijnmarkt in Londen 1 procent minder betaald, tot 107,12 dollar per vat. In New York werd WTI-olie 59 dollarcent goedkoper, tot 98,30 dollar per vat. Voor het referendum was de olieprijs gestegen tot het hoogste niveau in een week.

Japan

De aandelenbeurs in Tokio sloot de handel maandag dan weer licht lager. Beleggers hielden er hun kruit droog in afwachting van mogelijke sancties tegen Rusland. De aanhoudende versterking van de Japanse yen, die in onzekere tijden als een veilige haven wordt beschouwd, drukte daarnaast op de Japanse exportbedrijven. De Nikkei eindigde 0,4 procent in de min op 14.277,67 punten.