Amerikaanse Navy Seals hebben zondagavond de controle overgenomen van een tanker die vol met olie was geladen in een Libische rebellenhaven. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gemeld.

De militaire actie gebeurde in internationale wateren ten zuidoosten van Cyprus. Bij de operatie, die de Amerikaanse president Barack Obama had goedgekeurd, raakte niemand gewond. Volgens het Pentagon hadden zowel de Libische als Cypriotische regering om de operatie gevraagd.

‘De Morning Glory vervoerde olie van de National Oil Company van de Libische overheid. Het schip en zijn lading waren illegaal verkregen’, verklaarde John Kirby, woordvoerder van het Pentagon.

De tanker, die onder Noord-Koreaanse vlag vaart, had begin maart ruwe olie geladen in de door de separatistische rebellen gecontroleerde terminal van Al-Sidra. De Libische regering had er destijds mee gedreigd het schip te bombarderen. Nadat de olietanker door een zeeblokkade was gebroken, moest de Libische premier opstappen.

Sinds augustus houden separatistische militanten drie belangrijke havens in het oosten van Libië bezet. Drie jaar na de revolutie woedt nog altijd een machtsstrijd tussen de centrale overheid in Tripoli en de machtige milities die Kadhafi mee ten val brachten.