Voor de site van gasnetbeheerder Fluxys in Grâce-Hollogne, in de provincie Luik, is maandagochtend een stakingspost opgetrokken. Volgens de directie is er echter geen sprake van een herstructurering.

De werknemers protesteren er tegen het plan “Efficience”, dat onder meer voorziet in besparingen op kosten en personeel, meldt Jean-Marc Pirotton van de socialistische vakbond Gazelco.

De directie verduidelijkt dat het plan “Efficience”, aanleiding voor de actie in Grâce-Hollogne, geen herstructureringsplan is, maar wel een efficiëntieplan. “In een wereld die steeds concurrentiëler wordt, waar wij steeds meer concurrentie krijgen van andere operatoren, moeten we onze concurrentiekracht bewaken”, verduidelijk woordvoerder Laurent Remy van Fluxys.

“Efficience” wordt momenteel voorgesteld aan de werknemers en de vakbonden. Remy benadrukt dat de gevolgen voor de werkgelegenheid nog niet bekend zijn. “Nog niet alles werd gecommuniceerd, het is veel te vroeg om over concrete elementen van het plan te spreken.” Over de staking zegt de woordvoerder dat de directie snel contact zal opnemen met de vakbonden.

Vakbondsafgevaardigde Jean-Marc Pirotton van de socialistische bond Gazelco stelt op zijn beurt dat de dialoog is verbroken en dat de directie niet meer wil onderhandelen zolang er een stakingspost staat. “De actie zal de hele dag duren en zal wellicht morgen/dinsdag voortgaan. De bewakingsdienst zal ook onderbroken zijn”, zegt hij. Volgens de socialistische vakbond zal het plan “Efficience” leiden tot het verlies van twee op de zeven bewakersbanen in Grâce-Hollogne.

Eind vorige week vonden ook al vakbondsacties plaats in de compressiestations van Fluxys in Zelzate (Oost-Vlaanderen) en Berneau (Luik), tegen wijzigingen aan de wachtdienst vanaf 2016.