Hoofdredactie VRT neemt afstand van woordkeuze radiojournalist
Foto: ss
De hoofdredactie van VRT Nieuws heeft nadrukkelijk afstand genomen van de woordkeuze die radiojournalist Johan De Ryck hanteerde in het nieuwsbulletin tijdens de nacht van zaterdag op zondag, om 2 uur. Dat meldt VRT Nieuws maandagavond.

VRT-nieuwslezer Johan De Ryck zei  tijdens een nachtelijk radiobulletin gezegd dat ‘Saoedi-Arabië een van de meest achterlijke vormen van islam belijdt’.  De Ryck deed de uitspraak tijdens het radionieuws van 2 uur in de nacht van zaterdag op zondag, in een item over de economische missie van ons land naar Saoedi-Arabië.

Prinses Astrid, die samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en een aantal zakenmensen de Saoedische hoofdstad Riyad bezoekt, moest als enige vrouw geen hoofddoek of abaya (een verhullende jurk, red.) dragen, aldus De Ryck. Vervolgens beëindigde de nieuwslezer het item met ‘Saoedi-Arabië belijdt een van de meest achterlijke vormen van islam’.

Op het matje geroepen

‘Dit kan uiteraard niet’, zei Griet De Craen, de hoofdredacteur die verantwoordelijk is voor radio bij de VRT, maandag al in De Morgen. ‘We beraden ons over de mogelijke gevolgen.’

Maandagavond kwam de VRT-hoofdredactie met een mededeling waarin het afstand neemt van de woordkeuze van De Ryck. De hoofdredactie beschouwt de woordkeuze "achterlijk" als een uitschuiver en heeft de journalist daarover op het matje geroepen.

"Hij erkent dat dergelijke woordkeuze niet past in een bulletin van VRT Nieuws en dat dit niet had mogen gebeuren en het zich niet meer zal herhalen", luidt het maandagavond in een persbericht van de openbare omroep.