VS en EU leggen sancties op na referendum Krim
De Amerikaanse president Barack Obama. Foto: AP
De VS en de EU gaan sancties opleggen na het referendum op de Krim, waaronder reisrestricties en het bevriezen van tegoeden. De Amerikaanse sancties treffen onder anderen twee topmedewerkers van de Russische president Vladimir Poetin. 'Verdere provocaties zullen Rusland alleen maar meer isoleren', verklaarde de Amerikaanse president Barack Obama.

De EU viseert eenentwintig Russische en Oekraïense functionarissen die een centrale rol speelden in de poging om de Krim bij Rusland te doen aansluiten. Het gaat om 13 Russen, onder wie drie militairen, en acht inwoners van de Krim. Een van de drie militairen behoort tot de commandostructuur van de Russische vloot in de Zwarte Zee. 

De VS neemt sancties tegen 11 Russen en Oekraïeners, onder wie de Russische vicepremier Dmitri Rogozin, leden van het Russische parlement en de premier van de Krim Sergey Aksyonov.  Ook de afgezette Oekraïense president Janoekovitsj en twee topmedewerkers van Poetin staan op de lijst.

De sancties zijn gericht tegen diegenen 'de het democratische proces en de instellingen in Oekraïne ondermijnen'. Als Rusland zijn militaire interventie in Oekraïne voortzet, dan zullen meer sancties volgen, zo zei de Amerikaanse president Barack Obama.

'De Russische interventie zal Rusland verder diplomatisch isoleren en economisch schade berokkenen', zei Obama op een persconferentie. De president gelooft nog altijd in een diplomatieke oplossing, waarbij Rusland zijn troepen terugtrekt en in dialoog gaat met Oekraïne.

'Sterk signaal'

Volgens de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton moet Rusland goed begrijpen hoe ernstig de situatie in Oekraïne en op de Krim is. 'We gaan proberen een zo sterk mogelijke boodschap naar Rusland te sturen', verklaarde ze voor aanvang van het beraad. 

Tegelijkertijd spraken verscheidene ministers de hoop uit dat een verdere escalatie vermeden kan worden en dat Rusland voor een dialoog met Oekraïne en de internationale gemeenschap kiest. 

Met deze 'doelgerichte' sancties tegen individuen betreedt de Europese Unie de tweede fase van het arsenaal aan sancties dat tegen Rusland in stelling wordt gebracht. Eerder waren al de onderhandelingen over soepelere visumregels en over een nieuw samenwerkingsakkoord opgeschort. In een derde fase zouden de Europeanen economische sancties tegen Rusland kunnen nemen.

Weinig indruk

Rusland lijkt voorlopig niet onder de indruk van de sancties. De vroegere Russische ambassadeur bij de Navo zegt dat de sancties geen effect zullen hebben. De nieuwe bewindvoerders van de Krim zeggen dat de sancties niets zullen veranderen aan de plannen om bij Rusland te horen. Morgen zal de Russische president officieel reageren.

Ruim 96 procent van de opgedaagde kiezers op de Krim stemde zondag voor aanhechting bij Rusland. De Europese Unie en de Verenigde Staten maakten al duidelijk dat ze het resultaat van het referendum op het Oekraïense schiereiland niet erkennen.