Krim vraagt officieel toetreding tot Rusland
Foto: Photo News
Het parlement op de Krim heeft unaniem de onafhankelijkheid uitgeroepen van het schiereiland en heeft zijn aanhechting bij Rusland aangevraagd.

De beslissing volgt op het referendum van gisteren, waarbij volgens de lokale overheid 96,6 procent van de bevolking op de Krim heeft ingestemd met aanhechting aan Rusland. De opkomst was met 83,1 procent van de stemgerechtigden erg hoog.

Hereniging

‘De uitslag van het referendum op de Krim heeft duidelijk aangetoond dat de inwoners hun toekomst uitsluitend binnen Rusland zien. De inwoners hebben gestemd voor hereniging met een volk, waarmee ze altijd hebben samengeleefd’, zegt viceparlementsvoorzitter Neverov volgens het persagentschap Interfax.

De vicevoorzitter van de Doema, het Russisch parlement, voegde nog toe dat alle wetgevende beslissingen met betrekking tot de resultaten van het referendum snel genomen zullen worden.

Kosovo

De Oekraïense regering in Kiev had laten weten dat het de resultaten niet zal erkennen. Intussen heeft het Oekraïense parlement een gedeeltelijke mobilisatie goedgekeurd van 40.000 reservisten, als antwoord op wat het een oorlogstijdsituatie noemt.

Ook de VS en de EU zeggen dat de stemming illegaal is. Rusland is bereid om in een internationale steungroep te werken met het Westen en de Oekraïense interim-regering. Maar daarvoor moet Oekraïne eerst de afscheiding van de Krim erkennen en een grondwet aannemen die het land federaliseert.

De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag tijdens een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama benadrukt dat het referendum op de Krim ‘volledig conform’ het internationaal recht is verlopen. 

Tijdens het onderhoud met Obama heeft Poetin de nadruk gelegd op het zelfbeschikkingsrecht, zo klinkt het vanuit Moskou. De volksraadpleging verliep bovendien ‘volgens de principes van het internationaal recht en het VN-handvest, en heeft rekening gehouden met het precedent dat geschapen werd door Kosovo’, aldus Poetin.

Kosovo was een Servische provincie met een hoofdzakelijk Albanese bevolking, die zich dankzij de steun van het Westen heeft kunnen losmaken van Servië. 

Meer sancties

Tijdens het telefoongesprek maakte Obama duidelijk dat er mogelijk bijkomende sancties tegen Rusland zullen komen.

‘De acties van Rusland schenden de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne’, zo verklaarde Obama. ‘In overleg met onze Europese partners, zijn we bereid om Rusland bijkomende sancties op te leggen’, klonk het nog. Over de aard van de mogelijke sancties werd niet in detail getreden.