27 uitgeprocedeerde Guineeërs mogen niet binnen in eigen land
Maggie De Block bij haar bezoek aan Guinee Foto: rr
Een vlucht met 27 uitgeprocedeerde Guineeërs mag niet terug naar eigen land. Ondanks afspraken met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) steekt de Guineese regering daar een stokje voor.

Alles stond klaar voor de repatriëring van 27 Guineeërs. Vandaag zou een militaire Airbus met 27 uitgeprocedeerde Guineeërs naar hoofdstad Conakry vliegen. Het personeel was al opgetrommeld, goed honderd man aan politiemensen, psychologen en artsen, want de voorschriften zijn strikt voor zulke vluchten.

Maar afgelopen vrijdag verbood de Guineese regering de vlucht om te landen, zonder dat ze een duidelijke reden gaf. Alles moest worden afgeblazen. Theo Francken, kamerlid voor oppositiepartij N-VA, kwam met het nieuws naar buiten, en Maggie De Block ontkent het niet.‘Dit is zeer vervelend. We hebben hier veel werk in gestoken’, klinkt het op haar kabinet. ‘We voelen ons voor schut gezet. Hier kunnen we echt niet mee lachen.’

Die verontwaardiging heeft te maken met een bezoek dat De Block pas in februari aan Guinee heeft gebracht. Na een onderhoud met president Alpha Condé werd De Block verzekerd dat repatriëringen in de toekomst geen probleem zouden vormen.

Naar verluidt staat de Guineese ambassade in Brussel onder druk van de eigen gemeenschap om zich fel te verzetten tegen gedwongen repatriëringen en dringt ze er, kennelijk met succes, bij haar regering op aan om terugkeervluchten te verhinderen.