De Europese Unie en de Verenigde Staten gaan het resultaat van het referendum op het Oekraïense schiereiland Krim niet erkennen. De VS blijft pleiten voor een politieke oplossing. Maandag beslist de EU over bijkomende sancties tegen Rusland.

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barosso noemen de stemming illegaal. Maandag zullen de EU-buitenlandministers ‘de situatie evalueren en beslissen over bijkomende sancties’.

Zowel de EU als de VS roept Rusland opnieuw op om zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne.

‘De oplossing voor de Oekraïense crisis moet gebaseerd zijn op de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne’, stellen Van Rompuy en Barosso in een communiqué. ‘Enkel door samen te werken via diplomatieke processen, zoals rechtstreekse gesprekken tussen de Oekraïense en Russische overheden, kunnen we een oplossing vinden.’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry probeert Moskou ervan te overtuigen om hervormingen in Oekraïne alsnog te steunen. Die zouden de rechten van minderheden moeten beschermen, zoals die van de Russisch-sprekende bevolking op de Krim.

Het blijft onduidelijk of de Russische president Vladimir Poetin open staat voor een oplossing waarbij de Krim bij Oekraïne blijft. Moskou heeft een marinebasis in de Krim en heeft zijn militaire aanwezigheid op het schiereiland de voorbije twee weken fors opgedreven.