Bij het referendum van zondag heeft 96,6 procent van de bevolking op de Krim ingestemd met aanhechting aan Rusland. Dat blijkt uit de definitieve resultaten die de pro-Russische premier op de Krim, Sergej Aksjonov, via Twitter wereldkundig heeft gemaakt. Aksonov zal maandag een officieel verzoek indienen om toegelaten te worden tot de Russische federatie.

'Een historische beslissing', noemde de pro-Russische premier van de Krim, Sergej Aksjonov, de uitslag op Twitter. 'Bedankt aan allen die hebben deelgenomen aan het referendum en hun keuze hebben gemaakt. Vandaag hebben we een heel belangrijke beslissing genomen waarmee we een nieuw tijdperk ingaan.

Maandag zal de Krim volgens Aksjonov officieel de toetreding tot Rusland vragen.: 'Het parlement van de Krim komt maandag samen tijdens een bijzondere zitting om een officieel verzoek op te stellen om toe te treden tot de Russische Federatie.'

Feest op straat

In Simferopol en Sebastopol, de twee grootste steden op de Krim, gingen duizenden mensen de straat op om de ja-stem te vieren. Ze zwaaiden met Russische vlaggen en vlaggen van de Krim. Op verschillende plaatsen werden optredens georganiseerd.

80 procent heeft gestemd

De anderhalf miljoen inwoners van de Krim konden vanaf 7 uur zondagochtend naar de stembus voor het referendum over de toekomst van hun regio. Het Russische persagentschap Interfax meldt dat meer dan 80 procent van de bevolking een stem uitbracht.

De inwoners konden kiezen voor twee opties: ofwel een aanhechting bij Rusland, ofwel meer autonomie. Een keuze voor het handhaven van de huidige situatie was er niet.

Omstreden

Het referendum is erg omstreden. De VS en heel wat andere landen hebben al laten weten dat ze de uitkomst van de volksraadpleging niet zullen erkennen. Ze dreigen bovendien met sancties tegen Rusland.

Moskou van zijn kant houdt vol dat de inwoners van de Krim het recht hebben om te kiezen voor een toekomst met of zonder Oekraïne. Zestig procent van de inwoners van de regio zijn etnische Russen.

Bezetting

Sinds eind februari bezetten duizenden Russische militairen de luchthavens en militaire basissen in de regio. De lokale Russisch gezinde autoriteiten zeggen dat die de stembussen zullen bewaken.

Een internationale observatiemissie geleid door de Poolse politicus Mateusz Piskorski zei zaterdag dat er geen aanwijzingen zijn van fraude bij de stembusgang.