Zaterdag, 15 maart, ik geef mijn 'English through Drama' les. Er komen amper drie leerlingen. Ik bel de ouders van de anderen. Het typische antwoord dat ik krijg is,'Sorry, we willen even thuis blijven. Voor alle zekerheid'.

Ook voor de taalkamp tijdens de schoolvakantie die we normaal gezien volgende week zouden organiseren,  wil niemand duidelijke afspraken maken. 'Wie weet wat er gebeurt?'

Ik geef mijn leerlingen een taak the Mad Hatter te tekenen. Ik ga achter het water voor hun waterverf, kom terug en.... ze hebben het over de politiek! Kinderen van tien jaar!

- Ben je voor Rusland of Oekraïne?

- Ik ben voor Rusland. En jij?

- Ikke? Voor Oekraïne. De helft van onze familie is eigenlijk Russich en de helft Oekraïns. En jij? (aan het deerde meisje)

- Ik ben gewoon voor de vrede.

Na de les praat ik met een van de ouders:

- Referendum morgen, he?

- Ik ga niet.

- Waarom?

- Ik wil niet aan een farce deel nemen. De uitslag is toch bekend.

Dat is zeker niet de meest representatieve mening.

Op straat heerst er een feestelijke sfeer. Mensen zijn opgewonden, ze lachen en zwaaien tegen elkaar. Vele dragen Russiche vlaggen. Op het Nahimovplein wordt het opgetreden.

Er staat een lange rij voor de geldautomaat. Ik tel: acht man. Waarschijnlijk kan je vandaag meer geld afhalen. Gisteren moesten we de huur betalen en we konden geen 500 hrivnas krijgen. Er is geen cash in geldautomaten. PrivaatBank beperkt het bedrag dat je kan afhalen, tot 300 hrivnas (ongeveer 28 euro).

Iedereen verwacht dat Rusland hogere lonen en hogere pensioenen gaat betalen. Ik vraag me af hoe het mogelijk zal zijn want ze hebben de laatste 22 jaar voor Oekraïne gewerkt en hun belastingen aan Oekraïne betaald.

Overal zie je affiches met statistiek over prijzen in Rusland en Oekraine, natuurlijk is alles een dikke twintig procent goedkoper in Rusland. Hoe komen ze daarbij? (Ik heb vijftien jaar in Rusland gewoond en er niets van gemerkt) Wat is de informatiebron?... Wie geeft erom?

Maar veel krachtiger dan droge barcharts zijn zulke afbeeldingen:

16 maart kiezen we …… of ……..

Nadya Lobkova (1974) studeerde Kunstwetenschappen aan de universiteit van Gent. Ze doceert Engels en Russisch in Sevastopol. Ze houdt de komende dagen voor De Standaard een dagboek bij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig