In Hasselt werden zaterdagavond voor de zevende keer de Vlaamse Televisiesterren uitgereikt aan de beste programma's van het afgelopen jaar. De prijzen werden netjes verdeeld tussen de verschillende zenders, met als grootste verrassing de ster voor 'De Ideale Wereld', dat 'Het Nieuws' en 'Het Journaal' overtroefde.

Nadat de kleine Tristan zijn 'Gagnam Style' nog eens mocht overdoen, was het de beurt aan Karen Damen om de eerste award uit te reiken. Die ging naar 'Safety First' (VTM) in de categorie humor en comedy, dat het haalde van 'Wat als?', 'Geubels en de Belgen' en 'Scheire en de Schepping'. 'Ik ben heel trots op dit programma en de manier waarop we het gemaakt hebben', zei maker Tim Van Aelst.

'Ik wil heel de wereld bedanken'

Eva Daeleman en Ozark Henry mochten de award voor 'beste actrice' uitreiken aan Sien Eggers ('Eigen Kweek', Eén), die het haalde van Nathalie Meskens, Clara Cleymans en Maaike Cafmeyer. 'Ik moet heel de wereld bedanken', stamelde ze. 'Ik ben een beetje van slag, maar ik vind het echt geweldig'.

Voor het vierde jaar op rij mocht Jeroen Meus (Eén) de ster voor 'Beste Lifestyleprogramma' in ontvangst nemen. 'Zo Man Zo Vrouw', 'Is't Nog Ver?' en Vlaanderen Vakantieland' konden niet op tegen de beroemde televisiekok. 'Ik heb allen maar pure dankbaarheid voor mijn vaste ploeg,dat is mijn geheim', zei Meus.

Linda De Win en Lesley-Ann Poppe

Linda De Win en Lesley-Ann Poppe samen op het podium - je ziet het niet elke dag. Beide dames kregen eerst een make-over van stylist Jani en reikten de award uit voor 'beste presentator'. Die ging naar Koen Wauters (VTM), die voor het eerst de ster kreeg maar zelf niet aanwezig kon zijn. Zijn vrouw Valerie kwam de award ophalen. 'Dikke dikke proficiat', zei ze. 'Ik kom de award zo snel mogelijk naar huis brengen, maar ik ga er eerst nog eens op klinken'.

De award voor de Rijzende Ster had geen genomineerden, maar werd gekozen door de televisieacademie. Hij ging naar Otto-Jan Ham (Vier), die na 12 jaar Studio Brussel de stap naar televisie maakte. 'Jelle De Beule was al de hele tijd aan het zeggen dat hij rijzende ster zou worden', grapte hij. 'Wel vervelend, want ik moet nog naast hem zitten'. De award werd hem uitgereikt door Tom Waes, die meteen ook het dankwoord van hem overnam. 'Ik wil graag twee mensen bedanken die week na week mijn programma maken: Koen Wauters en Tom Waes', grapte die.

'De Smos' op Skype

Ook de award voor 'Beste Acteur' werd niet opgehaald door zijn winnaar: Matteo 'de Smos' Simoni was in Amerika en reageerde via Skype. Hij bedankte zijn collega-genomineerden Ben Segers en Wim Willaert, met wie hij samen heeft gespeeld, en liet zijn vader de award ophalen.

De dames Olga en Kirsten uit 'The Sky is The Limit' mochten de ster voor 'Beste Reality' uitreiken. Die ging naar 'Reizen Waes' (Eén), en Tom Waes verontschuldigde zich meteen bij zijn vriendin Mieke voor het tweede seizoen dat eraan komt. Hij haalde het van '2013', 'Het Lichaam van Coppens' en 'Ten Oorlog'.

'De Ideale Wereld' klopt Het Nieuws en Het Journaal

Verrassend genoeg was het niet 'Het Journaal', wel 'De Ideale Wereld' (Vier) dat de ster voor 'Beste Informatieprogramma' kreeg. 'Werk nog wat aan de humor en de satire en dat komt wel goed', tipte Jonas Geirnaert aan de andere genomineerden 'Het Journaal', 'Het Nieuws' en 'Reyers Laat'.

De categorie 'Beste Entertainment' werd gepresenteerd door een druipnatte Evi Hanssen en Kurt Rogiers, die 'De Grote Sprong' zo nog eens mochten herdenken. An Lemmens mocht de ster voor de 'The Voice van Vlaanderen' (VTM) ophalen in het gezelschap van Jasper Steverlinck, Sean D'Hondt en Natalia.

Veerle Baetens en het geitje

In de categorie 'Beste Presentatrice' mocht Kathleen Cools (Canvas) de ster in ontvangst komen nemen. Zij haalde het van Cath Luyten, Nathalie Meskens en An Lemmens.

De ster voor 'Beste reportage en documentaire' ging naar het Vier-programma 'De Rechtbank', dat het haalde van 'Alloo in de gevangenis', 'De Kroongetuigen' en 'Belpop'.

Veerle Baetens, die een geitje meebracht om een lesje Griekse geschiedenis te geven, mocht de ster voor 'Beste Drama' uitreiken. Die ging naar 'Eigen Kweek' (Eén), dat het haalde van 'Connie & Clyde', 'Met man en macht' en 'Zuidflank'.

Carrièrester

De carrièrester werd uitgereikt aan Jan Van Rompaey, die door Luc Appermont geroemd werd voor zijn televisiecarrière. 'De vader van de talkshow' en 'een televisiemaker pur sang' waren maar enkele van de superlatieven voor Jan, die een staande ovatie kreeg van het publiek.

Bart De Wever als Panda

De laatste twee sterren zijn de publieksprijzen, waarvoor het publiek per sms mocht stemmen. Ze werden uitgereikt door een panda, die eerst nog even van het podium struikelde en waarachter Bart De Wever bleek schuil te gaan. De ster voor populairste tv-programma ging naar 'Thuis' (Eén). De ster voor 'populairste televisiepersoonlijkheid' werd gewonnen door 'Tom Waes', die zijn tweede ster mocht komen ophalen. Die kreeg het even moeilijk: 'Jeroen, ik begrijp waarom je vorig jaar zo stond te huilen'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig