8.000 bestuurders reden vrijdag te snel
Foto: BELGA

De federale wegpolitie heeft vrijdag, tijdens de tweede dag van het smogalarm, meer dan 8.000 automobilisten betrapt op overdreven snelheid. Dat meldt de federale politie vrijdagavond.

Als gevolg van het smogalarm golden donderdag en vrijdag op een aantal snel- en ringwegen snelheidsbeperkingen tot 90 kilometer per uur. Maar uit de controles die de federale wegpolitie de voorbije twee dagen uitvoerde, blijkt dat die snelheidslimiet lang niet door iedereen gerespecteerd werd. Donderdag werden al zeker 6.227 autobestuurders betrapt op overdreven snelheid.

Volgens de voorlopige cijfers controleerden de bemande camera’s vrijdag 31.945 voertuigen. De politie schreef 1.854 processen-verbaal uit wegens overdreven snelheid. Ook de vaste camera’s controleerden op overdreven snelheid, maar de politie heeft daarvan nog geen exacte cijfers. Wel worden op basis van deze controles zeker 6.334 pv’s uitgeschreven. In totaal krijgen dus zeker 8.188 bestuurders een pv wegens overdreven snelheid.

Maar de politie voegt er aan toe dat het mogelijk is dat er meer bestuurders betrapt werden aan een snelheid die slechts een beetje hoger lag dan 90 km/uur. Sommige parketten beslissen immers om geen pv uit te schrijven als de snelheid niet beduidend hoger ligt, aldus de wegpolitie vrijdagavond.

De wegpolitie benadrukt nog dat het hier gaat om voorlopige cijfers. De definitieve resultaten worden maandag bekendgemaakt.