VS zullen uitslag referendum Krim niet erkennen
Sergei Lavrov en John Kerry. Foto: EPA
De VS en 'de internationale gemeenschap' zullen de uitslag van het referendum op de Krim zondag niet erkennen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vrijdag gezegd na zijn meer dan zes uur gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov in Londen.

Kerry en Lavrov ontmoetten elkaar vandaag in een laatste poging om de spanning tussen Moskou en het Westen te ontmijnen. Zondag is op de Krim een referendum gepland voor een aanhechting bij Rusland.

Voor zijn aankomst in Londen drong Kerry aan op vooruitgang in de kwestie over het referendum. ‘Als er geen teken is om vooruit te gaan en dit probleem op te lossen, dan zullen er maandag in Europa en de VS ernstige stappen worden gezet.’

Na afloop gaven Kerry en Lavrov elk afzonderlijk een persconferentie. Kerry zei dat de VS en “de internationale gemeenschap” de uitslag van het referendum op de Krim zondag niet zullen erkennen.

“Ik moet zeggen dat wij dit referendum als illegaal beschouwen”, zei Kerry. Hij voegde eraan toe van Lavrov duidelijk te horen te hebben gekregen dat de Russische president Vladimir Poetin geen beslissing omtrent Oekraïne zal nemen vooraleerde uitslag bekend is.

Maar erkenning door Moskou zou neerkomen op een "annexatie aan de achterdeur", aldus de VS-minister. "Als Rusland geen manier vindt om van koers te veranderen zullen er "consequenties" zijn, waarschuwde Kerry. Hij legde uit vele "constructieve ideeën" op de Londense tafel te hebben gelegd, maar dat Lavrov ze heeft verworpen.
 

Lavrov: 'Geen gemeenschappelijk standpunt'

Lavrov begon met te zeggen dat Rusland en de VS hebben “geen gemeenschappelijk standpunt” omtrent de situatie in Oekraïne.

Rusland zal de uitslag van het referendum op de Krim over afscheiding van Oekraïne eerbiedigen, zei Lavrov na afloop van het overleg. Rusland is ook niet van plan militair in te grijpen in het oosten van Oekraïne, en heeft zich voorgenomen transparant te handelen. Lavrov waarschuwde ook dat sancties tegen Rusland “contraproductief” zijn.

Wel zei Lavrov dat Kerry tijdens hun urenlang gesprek “geen enkel dreigement” tegen Rusland had geuit en dat zijn dialoog met Kerry “echt constructief” is verlopen.

Internationale waarnemers

Rusland herhaalde vandaag nog, los van het overleg, dat het zijn landgenoten in Oekraïne mag beschermen. Daarbij verwees het ministerie van Buitenlandse Zaken naar de dodelijke gevechten in Oost-Oekraïne. Moskou riep ook op om internationale waarnemers naar het referendum in de Krim te sturen.