Smogalarm loopt zaterdagochtend ten einde
Foto: pol de wilde - corelio

Het smogalarm dat sinds donderdagochtend van kracht is, wordt zoals verwacht zaterdagochtend om 6 uur afgeblazen. Volgens de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) dalen vanaf dan de fijnstofconcentraties onder de alarmdrempel.

Het smogalarm werd donderdagochtend afgekondigd omdat de fijnstofconcentraties in zowat het hele land hoger waren dan de alarmdrempel van 70 microgram per kubieke meter. Sindsdien geldt op een groot deel van de Vlaamse en Waalse autosnelwegen een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. In de Brusselse binnenstad geldt een snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur op plaatsen waar normaal 70 kilometer per uur gereden mag worden.

 

 

Ook vrijdag blijven de fijnstofconcentraties erg hoog, maar vanaf vrijdagnamiddag wordt er meer wind verwacht. ‘In de nacht van vrijdag op zaterdag nemen de windsnelheid en de turbulentie verder toe. Vanaf zaterdag zal de luchtkwaliteit gevoelig verbeteren met fijnstofconcentraties die zullen evolueren naar normale waarden’, stelt Ircel. ‘De regionale smogactieplannen met snelheidsbeperkingen worden dan ook afgeblazen.’

 

 

De smogborden die de verschillende snelheidsbeperkingen aangeven, worden in de loop van de nacht opnieuw onzichtbaar gemaakt. De smogboodschappen op de dynamische borden worden zaterdag om 6 uur uitgeschakeld.

‘De borden worden vanaf middernacht omgedraaid, maar het officiële einde van het smogalarm is zaterdag om 6 uur’, preciseert Frans Fierens, wetenschappelijk medewerker van Ircel .