Parlementsleden Vlaams Belang reizen naar Krim
Jan Penris (archieffoto) Foto: BELGA

Drie Vlaams Belangers die in het Vlaams Parlement zitten, gaan op het Oekraïense schiereiland Krim toekijken of het komende referendum over een aansluiting bij Rusland eerlijk verloopt. 'Vlaams Belang heeft daar niets te zoeken', reageert Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans.

De ngo Eurasian Observatory for Democracy and Elections (EODE), met zetels in Brussel en Moskou, had extreemrechtse en eurosceptische Europese partijen uitgenodigd voor het referendum op de Krim zondag. Het Westen beschouwt het referendum als ongrondwettelijk en zal de uitslag niet erkennen.

In Vlaanderen zijn drie parlementsleden van het Vlaams Belang op de uitnodiging van de ngo ingegaan, zo bevestigt Vlaams parlementslid Jan Penris, die samen met Frank Creyelman en Christian Verougstraete naar Oekraïne afreist.

‘We gaan kijken of alles eerlijk verloopt’, reageert Penris. ‘Bij onregelmatigheden hebben we geen geloof in het referendum.’ Als het referendum eerlijk verloopt, dan zal hij de uitslag erkennen.

'Partij heeft daar niets te zoeken'

Met de reis gaan de drie Vlaams Belangers in tegen de wens van hun voorzitter Gerolf Annemans, die had laten verstaan dat het Vlaams Belang geen interesse had in de uitnodiging. ‘Wij zijn nog altijd vrije mensen', zegt Penris.

Gerolf Annemans benadrukt dat het om een 'individueel initiatief van niet-verkiesbare parlementsleden' gaat. 'Zij doen dat niet namens de partij. Vlaams Belang mengt zich niet in de gebeurtenissen in Oekraïne. De partij heeft daar niets te zoeken.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in