Thuiswerken: 'Pendelen kruipt toch in je kleren'
Foto: Koen Bauters
Bart Librecht werkt bij Belfius Insurance als schadebeheerder voor ongevallen met motorrijtuigen. Zijn afdeling is op 1 januari gestart met structureel thuiswerk.

“Ik neem vaak de trein en af en toe is het staking, dan is het een mooi alternatief”, vertelt Brecht Librecht, voor wie structureel thuiswerken vooral een praktische zaak is. “Vroeger waren de voorzieningen bij occasioneel thuiswerk niet optimaal. Nu is dat opgelost.”

Structureel thuiswerken betekent niet alleen dat de techniek in orde moet zijn. Bij Belfius Insurance werd alles geregeld via een cao, zodat ook de arbeidsvoorwaarden voor thuiswerkers gewijzigd werden. Zo hebben thuiswerkers nu recht op negen recuperatiedagen per jaar, en mensen die elke dag pendelen op vijftien.

“Ik heb getwijfeld om er op in te gaan”, zegt Brecht Librecht. “Maar ik haalde op een jaar geen vijftien recupdagen. Nu werk ik een dag per week thuis en op termijn komt daar een tweede dag bij. 's Ochtends recht naar je computer, of eerst een uur op de trein, het maakt een verschil. Pendelen kruipt toch in je kleren. ”