Nieuwe marinehelikopter niet bestand tegen zeezout
Een NH-90-helikopter: log, zwaar en lawaaierig. Ermee vliegen is vijf keer duurder dan met de Sea King. Foto: belga

De peperdure NH-90-helikopters die Defensie heeft aangeschaft als vervangers van de Sea King, zorgen in het Nederlandse leger voor problemen. 'We zullen extra waakzaam zijn', reageert minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) in 'De Ochtend' op Radio 1.

België kocht voor 300 miljoen euro acht NH-90 helikopters, een transporttoestel waarvoor de Navo koos en dat diverse landen al gebruiken. Vier helikopters dienen voor transport over land en vier moeten de Sea Kings vervangen die vanuit Koksijde reddingsoperaties op zee uitvoeren. Twee landtoestellen zijn al in gebruik, maar de ene marineversie die al werd geleverd zit nog altijd in de testfase. Veel zee heeft die nog niet gezien.

Dat is wel anders bij onze noorderburen. Zij voerden er al operaties mee uit, onder meer voor de kust van Somalië. En de moeilijkheden met de heli’s stapelen zich op. Ze zijn log en zwaar en kunnen niet zoveel lading meenemen, maken een hels lawaai en hebben snel onderhoud nodig.

Maar de Nederlanders stonden deze week perplex toen bleek dat de NH-90’s niet goed tegen zeezout kunnen. Blijkbaar veroorzaakt het zout roestvorming. Opvallend detail: de NH-90 wordt gebouwd door een zusterbedrijf van AnsaldoBreda, de producent van de Fyra.

'Geen indicaties van problemen'

Volgens het kabinet van Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) kreeg Nederland de oude versie van de NH-90. Ondertussen zijn de kinderziektes eruit gehaald en wij kregen de jongste versie, klinkt het. Op dit moment zijn er volgens de minister geen 'indicaties' van problemen.

'Als er problemen zouden opduiken, dan zullen we maatregelen nemen', zegt De Crem, die ervan overtuigd is dat het contract een oplossing zal bieden bij mogelijke problemen. Hij belooft extra waakzaamheid en dat het dossier in alle transparantie zal verlopen.

De minister wijst er ten slotte op dat het om een beslissing van de paarse regering-Verhofstadt II ging. 'Zoals altijd ben ik een loyale uitvoerder van beslissingen die voor mij zijn genomen', verklaart hij in De Ochtend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in