Universele lader voor mobiele telefoons in Europa weer stapje dichterbij
Foto: Marc Herremans - Corelio

Producenten van mobiele telefoons krijgen drie jaar de tijd om hun toestellen compatibel maken met een universele lader. Dat heeft het Europees Parlement donderdag bekrachtigd.

De universele lader zou niet alleen het leven iets eenvoudiger moeten maken, maar moet ook de kostprijs voor de consumenten drukken en de elektronische afvalberg verkleinen. Bij de aankoop van een nieuwe telefoon kan men dan de lader immers gewoon behouden. Net als de meeste andere Europese landen telt België meer mobiele telefoons dan inwoners.

Niet enkel telefoons, maar ook smartphones, tablets, muzieklezers en digitale fototoestellen moeten volgens PS-Europarlementslid Marc Tarabella compatibel worden met de universele lader. ‘Gedaan met kasten waarin 1.001 verschillende kabels en laders rondslingeren’, klinkt het.

Over het dossier was eerder al een akkoord bereikt met de lidstaten. Zij krijgen twee jaar de tijd om de wetgeving nationaal om te zetten. De fabrikanten krijgen nog een jaartje extra om de regels na te leven. Onder Europese druk maakten de producenten de voorbije jaren wel al afspraken over de opladers, maar nog steeds bestaan er verschillende types op de markt.