Panasonic betaalt compensatie voor Chinese luchtvervuiling
Het financiële district van Shanghai gehuld in smog. Foto: AP

Het Japanse elektronicabedrijf Panasonic gaat zijn werknemers in China een premie betalen ter compensatie van de luchtvervuiling in het land.

Werknemers die overzees werken krijgen daarvoor vaak een compensatie, maar Panasonic is het eerste bedrijf dat expliciet meer gaat betalen als gevolg van de Chinese luchtvervuiling.

De speciale premie staat op de agenda bij de traditionele lenteonderhandelingen tussen directie en vakbonden van Panasonic in Japan. Hoeveel medewerkers van het bedrijf in aanmerking komen en hoe hoog de premie is, wil het bedrijf niet zeggen.

China heeft af te rekenen met een enorme luchtvervuiling die te wijten is aan de industrie, de urbanisering en het snel groeiende wagenpark. Dat maakt buitenlanders terughoudend om in het land te gaan werken. Op het nationale Volkscongres kondigde de Chinese premier Li Keqiang ‘een oorlog tegen vervuiling’ aan.

Naast de luchtvervuilingspremie gaat Panasonic ook het basisloon van al zijn werknemers verhogen, net zoals tientallen andere Japanse bedrijven. Dat gebeurde op aandringen van de Japanse om het economisch herstel aan te zwengelen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in