Tim Coppens wel, Bruno Pieters niet bij finalisten LVMH Prize
Tim Coppens Foto: CW

Het is een goede week voor modeontwerper Tim Coppens: nadat dinsdag bekendraakte dat hij opnieuw is genomineerd voor de prestigieuze CFDA Award, krijgen we vandaag te horen dat onze landgenoot ook tot de twaalf finalisten van de LVMH Prize behoort, de modeprijs van het gelijknamige luxeconcern. Bruno Pieters, die ook op de shortlist stond, maakt geen kans meer op de modeprijs.

Goed twee weken geleden werden de dertig ontwerpers die werden geselecteerd voor de shortlist van het Franse luxeconcern LVMH uitgenodigd in Parijs om hun collectie voor te stellen voor een jury van veertig experts uit de modewereld, onder wie ook Carine Roitfeld, fotograaf Patrick Demarchelier en de Belgische stilist Olivier Rizzo.

Donderdag maakte LVMH bekend welke twaalf (en niet tien, zoals eerder werd gemeld) ontwerpers door die jury werden uitgekozen als finalisten, en daar hoort ook onze landgenoot Tim Coppens bij. Voor Bruno Pieters, de andere Belgische ontwerper die het tot op de shortlist schopte, eindigt het avontuur.

De elf andere finalisten zijn Simone Rocha, Suno van Max Osterweis en Erin Beatty, Atto van Julien Dossena, CG van Chris Gelinas, Gabriele Colangelo, Shayne Oliver’s Hood by Air, Jacquemus van Simon Porte Jacquemus, Miuniku door Nikita en Tina Sutradhar, Thomas Tait, Tillmann Lauterbach en Vika Gazinskaya.

Deze twaalf worden eind mei verwacht om een presentatie te geven voor een jury waarin enkel topontwerpers zullen zetelen, zoals Raf Simons, Marc Jacobs, Nicolas Ghesquière, Phoebe Philo, Humberte Leon en Carol Lim, Riccardo Tisci en Karl Lagerfeld. Deze acht zullen uiteindelijk beslissen wie de winnaar wordt en de geldprijs van 300.000 euro in de wacht sleept.

Coppens kan alvast terugkijken op een geslaagde week, want dinsdag raakte ook al bekend dat hij opnieuw kans maakt op een CFDA-award, de modeprijzen die vaak de ‘Oscars van de mode’ worden genoemd. In de categorie Swarovski Award for Menswear moet hij het ook al opnemen tegen Shayne Oliver, een van zijn concurrenten voor de LVMH Prize.