Omega Pharma - Quick.Step heeft in de eerste etappe van Tirreno-Adriatico nog maar eens getoond wie de beste ploeg ter wereld is in het ploegentijdrijden: de Belgische formatie klopte in de openingsetappe van de Italiaanse etappekoers grote rivaal Orica-GreenEdge. Die andere Belgische ploeg, Lotto-Belisol, deed het ook erg goed en eindigde zevende. Mark Cavendish kwam als eerste OPQS-renner over de meet en is meteen de eerste leider.

Nieuws, LIVE, kaarten en parcours op Sportwereld.be

Omega Pharma-Quick.Step is wereldkampioen in het ploegentijdrijden, en was er erg op gebrand die naam hoog te houden. Het Australische Orica-GreenEdge beloofde echter een taaie brok te worden, het bracht een specialistenploeg aan de start van de 18,5 km tussen Donoratico en San Vincenzo.

De eerste richttijd werd neergezet door Cannondale, dat merkelijk beter deed dan het vroeg gestarte BMC. Lang konden Sagan en co echter niet genieten van die eerste plaats, want Orica-Greenedge kwam meteen daarna over de meet en deed maar liefst 15 seconden beter. Hun tijd van 20'23" leek erg scherp, ploeg na ploeg beet er de tanden op stuk.

Omega Pharma-Quick.Step ging echter als voorlaatste van start en veegde die tijd van de tabellen, de Belgische formatie had nog eens 11 seeconden minder nodig. Mark Cavendish en co haalden op het licht golvende parcours een gemiddelde van 54,905 km/u.

Belgisch feestje

Enkele minuten later maakte Lotto-Belisol - als laatste gestart - het Belgische feestje compleet, de ploeg van Jurgen Van den Broeck werd knap zevende op 28 seconden van OPQS. Vooral voor Van den Broeck is dat een goede zaak met het oog op het eindklassement.

Cavendish eerste leider

Orica moest vrede nemen met de tweede plek, Movistar werd derde op 18 seconden. Mark Cavendish kwam als eerste Quick.Stepper over de meet en is de eerste leider in deze Tirreno-Adriatico. Donderdag staat de tweede etappe op het programma, over 166 kilometer tussen San Vincenzo en Cascina.

Top-10:

1. Omega Pharma - Quick-Step 20'13"
2. Orica +11"
3. Movistar +18"
4. Tinkoff - Saxo +24"
5. Cannondale +26"
6. Team Sky +27"
7. Lotto +28"
8. Trek +36"
9. Belkin +37"
10. FDJ.fr +43"

Bekijk de volledige uitslag hier!

Herbeleef de ploegentijdrit hier van minuut tot minuut!