‘Discussie over confederalisme is een nepdebat’
Foto: Bart Dewaele

‘Hoe groter de N-VA, hoe sterker de eis naar confederalisme.’ In het studentendebat georganiseerd door de Leuvense rechtenkring maakte Theo Francken (N-VA) de inzet duidelijk van de volgende verkiezingen. Maar steun moest hij echter niet verwachten bij de andere Vlaamse partijen.

Meer dan achthonderd studenten woonden woensdagavond het eerste kopstukkendebat bij, georganiseerd door de Leuvense studentenkring. Buiten Bart De Wever schoven alle Vlaamse partijvoorzitters aan. En die leken er aanvankelijk wel zin in te hebben.

Wat volgde was een verbaal, bij wijlen persoonlijk steekspel, zonder diep in te gaan op de inhoud. Scherp tegen scherp, bot tegen bot. Theo Francken (N-VA) vond dat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten op een bepaald moment ‘uit haar nek kletste’. Bruno Tobback noemde Peter Mertens de ‘Cubaan van dienst’, waarop de PvdA-voorzitter het SP.A-boegbeeld ‘een kaviaarsocialist’ noemde.

‘Nepdiscussie’

Wouter Van Besien (Groen) hekelde dan weer het ‘bedenkelijk niveau’ van de discussie en noemde het debat over het confederalisme ‘een nepdiscussie’. Waarom? ‘Omdat geen enkele partij aan dat project wil meewerken.’

Opvallend: geen enkele partij die de zesde staatshervorming steunde, wil na de verkiezingen weten van een nieuw institutioneel rondje. ‘De vraag op 26 mei luidt: gaan we op zoek naar een gewone of een bijzondere meerderheid? Geloof me: nu onderhandelen over een zevende staatshervorming zal geen vijfhonderd dagen duren, maar zeker 1500 dagen. Terwijl het om jobs moet gaan’, aldus CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Wouter Van Besien gelooft dan weer niet dat de N-VA in de federale regering stapt en ‘een economische herstelregering op de been wil brengen, omdat anders zal blijken dat het federale niveau werkt’. Francken, die het woord namens zijn partij voerde, zei dat ‘hoe groter de N-VA wordt, hoe sterker het kan pleiten voor een confederaal model’. ‘En twintig of dertig procent? Dat maakt veel verschil uit’, klonk het ook.

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) hekelde op zijn beurt ‘alle partijen die al jaren in alle niveaus meedragen, maar op debatten altijd doen alsof ze voor niets verantwoordelijk zijn’.