Agfa-Gevaert zag zijn koers op de Brusselse beurs woensdag 12,50 procent stijgen tot 2,25 euro, nu de beeldvormingsgroep voor het eerst in drie jaar opnieuw winst kan voorleggen. Daarmee ging het aandeel tegen de markttrend in. De Bel20-index daalde immers met 0,61 procent tot 3.081,82 punten.

De beleggers hadden weinig reden om optimistisch te zijn. Er worden steeds meer vragen gesteld over de werkelijke sterkte van de Chinese economie. De aanvankelijk verwachte groei van 7,5 procent lijkt zeer ambitieus geworden, wat minder gunstig is voor de wereldeconomie. Voorts lopen de spanningen om Oekraïne weer op. De beurzen kleurden daarbij over het algemeen rood.

In Brussel telde de korf met de twintig elitewaarden zestien verliezers, één status quo en drie winnaars. Het grootste verlies bij de belangrijke waarden was voor ThromboGenics. Het aandeel van het biotechbedrijf werd 2,19 procent bijgeknipt tot 20,64 euro. Daarmee werd de winst van 1,98 procent van dinsdag volledig weggeveegd. Ook Bekaert deed het niet goed. De West-Vlaamse groep is gevoelig voor de evoluties in China. Het aandeel verloor 3,12 procent om af te sluiten op 27,60 euro.

Solvay kon evenmin bekoren. De chemietitel liet 1,59 procent liggen bij een slotkoers van 111,15 euro. Ook hier werd de winst van dinsdag weer ingeleverd. Bij de kleinere waarden moest Euronav 4,16 procent achteruit tot 9,45 euro. De olietankerrederij volgde daarmee de andere titels uit de sector. De beleggers waren niet bereid om bij de beursgang van het Amerikaanse Diamond S de prijs te betalen die de hoofdaandeelhouder voor ogen had. Meteen werden vragen gesteld bij de waarde van de andere olievervoerders.

Melexis boette eveneens in. Het aandeel van de fabrikant van chips voor de autosector liep 4,03 procent terug tot 28,10 euro. Aan de andere kant van de barrière won KBC na een koopadvies van Merrill Lynch 0,90 procent bij een slotkoers van 45,20 euro. D’Ieteren verdapperde 0,89 procent tot 33,35 euro. En Delhaize, dat donderdag zijn financiële resultaten over 2013 publiceert, klom 0,73 procent tot 52,73 euro.