Daphné Aers van TNS Kroketten vrouwelijke ondernemer van het jaar
Daphné Aers in ‘De beste hobbykok van Vlaanderen’. Foto: VTM

Daphné Aers (34) van TNS Kroketten uit Eeklo is uitgeroepen tot de vrouwelijke ondernemer van het jaar. De Womed Award werd voor de vijftiende keer uitgereikt door het Markant en Unizo.

De Womed Award bekroont vrouwelijke ondernemers die op succesvolle wijze minstens vijf jaar in hoofdberoep een eigen onderneming runnen. De vrouwelijke ondernemers moeten zich ook maatschappelijk inzetten en hun betrokkenheid tonen. Met de prijs willen het vrouwennetwerk Markant en ondernemersorganisatie Unizo het vrouwelijke ondernemerschap stimuleren.

Daphné Aers is zaakvoerder van TNS, een voedingsbedrijf dat artisanale kroketten, bouchées en filohapjes produceert. Op haar zeventiende stopte ze met school en na een korte omzwerving als boekhouder onder leercontract stampte ze haar eigen bedrijf uit de grond. Intussen telt TNS een dertigtal medewerkers.

Whisky

Aers voorziet de restaurateur, voedingshandelaar of cateraar van klassiekers zoals garnaalkroketten, maar ook van innovatieve (al dan niet bio) kroketvariaties met bijvoorbeeld whisky. Ze managet nog steeds autonoom het bedrijf, de productie, aankoop en verkoop in België en het buitenland.

Het VTM-programma ‘De Beste Hobbykok van Vlaanderen’ beloonde haar passie voor lekker eten al met een plaats in de halve finale. Op de jongerenzender JIM kreeg ze haar eigen kookprogramma ‘Overkoken met Daphné’.

Als onderneemster wil Aers niet alleen andere vrouwelijke ondernemers motiveren, ze wil ook andere vrouwen inspireren om de stap te zetten naar het ondernemerschap. Ze startte intussen ook nog Pure Daphné op, een krokettenbar in Gent.

De Eeklose zakenvrouw is ook genomineerd voor de JCI-Award 2014. Die prijs wordt toegekend op 25maart aan een jonge Oost-Vlaamse ondernemer die het voorbije jaar in de kijker kwam en blijk geeft van gezond ondernemerschap.

Aers haalde het van Widukind Stockmans van Studio Pieter Stockmans uit Genk en Hilde Peerlings van Groep Delorge-Peerlings uit Hasselt.

Belofte van 2013

Kim Vandenplas (36) uit Zonhoven, zaakvoerder van het vier jaar jonge bedrijf Libra Services bvba, wint de Belofte van 2013, de prijs voor het meest beloftevolle ondernemerstalent.

Enkel wie minimum twee jaar en maximum vijf jaar als zelfstandige in hoofdberoep actief is in haar eigen zaak, komt in aanmerking voor deze award.

Libra Services bvba is een schoonmaakbedrijf dat zich richt op het onderhoud van kantoren, showrooms, winkels, bedrijfsgebouwen en gemeenschappelijke ruimten in de regio Limburg en Vlaams-Brabant. Het bedrijf telt negen medewerkers.

Vandenplas ging de Edegemse Caroline Anseeuw van LEDsky, de Gentse Greet Buytaert van Moochie, de Leuvense Véronique Van de Kerckhove van VeroTech en de Izegemse Sofie Vandenbriele van Bulik voor.

De winnaressen kregen hun prijs woensdagavond bij KBC uit handen van minister-president Kris Peeters (CD&V).